Rokycany pomohou krajanům z Kazachstánu

Pět krajanů z Kazachstánu získá zázemí ve dvou bytech, které jim poskytlo město Rokycany. První tříčlenná skupina z Aktjubinské oblasti severozápadní části země, která přicestovala v závěru července, obdrží nájemní smlouvu na radnici právě dnes. Další dva budoucí obyvatelé Rokycan přiletí v září.

Rokycanští tak reagovali na žádost ministerstva vnitra, které podobným způsobem podepsalo dohodu se 24 městy o poskytnutí 42 bytů. Starosta Jan Baloun původně na zastupitelstvu navrhoval přidělení deseti bytů, prošly nakonec dva. Na úpravu obecních bytů vybavených základním nábytkem i spotřebiči dostalo město ministerskou dotaci ve výši 500.000 korun.

Z dotačních peněz zajistí Rokycany krajanům také výuku českého jazyka a pomohou jim s hledáním zaměstnání. Mluvčí města Jan Engler doplnil, že s výukou češtiny, kterou budou zajišťovat učitelky základní školy, by se mělo už v srpnu. Podle něj jde o skupinu dospělých, z nichž dva mají vysokoškolské vzdělání. Radnice chce svým novým občanům také pomoci sehnat práci, zpočátku hlavně v některém z místních průmyslových podniků.

Rokycany

Rokycany mají zatím zkušenost s ubytováním azylantů z Arménie, nikoliv však krajanů, dodal mluvčí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio