Rotvajleři, kteří loni zaútočili na malou dívku, dostali druhou šanci

2. únor 2024 12:30

Možná si vzpomenete na případ z loňského května, kdy v Holýšově na jižním Plzeňsku dva rotvajleři zaútočili na desetiletou dívku. Bylo nutné oba psy utratit, nebo dostali druhou šanci?

Nano

Každý rok zaútočí psi v Česku na několik stovek lidí. V roce 2022 například Ústav zdravotnických informací a statistiky zaznamenal téměř 400 případů. Ve statistikách za loňský rok se objeví i případ z Holýšova na jižním Plzeňsku. Dva rotvajleři tam v květnu pokousali tehdy desetiletou dívku. Pes Nano a fenka Zoe toho osudného dne utekli z areálu betonárky, který hlídali. Kvůli mnoha tržným ranám a pohmožděninám musela holčička absolvovat několik operací.

Po nešťastné události psi dostali druhou šanci. Zoe byla v dočasné péči, nyní už má nový trvalý domov. Nano aktuálně žije v psím azylu RTW – Naše láska, jejich naděje v Březině u Rokycan. „O případu Nana a Zoe jsme se dozvěděli díky facebooku, kde nás lidé upozornili na dva pejsky v nouzi. Spojili jsme se s jejich teď už bývalým majitelem a domluvili se na předání. Zoe odešla do nového domova a to stejné by si zasloužil i Nano. Není žádný důvod, proč by ho nemohl najít. Když se k nám Nano dostal, byl trochu nervózní, když se mu dostávalo více tělesného kontaktu, bylo vidět, že ho moc neznal. Já jsem ho postupně zvykala na hlazení a ukázala mu, že mazlení je fajn. Nano nejeví vůči nikomu známky agrese, chová se dobře. To, co se tehdy stalo, musela být nešťastná náhoda,“ říká majitelka záchranné stanice pro rotvajlery Hana Doubková.

Bývalého majitele psů čeká soud. Bylo mu sděleno obvinění ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí mu až čtyři roky vězení.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio