Rozhledy z více jak tisíce metrů nad mořem nabízí rozhledna na Blatenském vrchu

11. květen 2021

Blatenský vrch se nachází nedaleko německých hranic, a to nad Horní Blatnou v Karlovarském kraji. Na jeho vrcholu se tyčí 21 metrů vysoká rozhledna z roku 1912, která dostala název Zitina vyhlídka, po poslední rakouské císařovně Zitě Bourbunsko Parmské.

V minulosti stával u rozhledny hotel, ten však musel být v průběhu 20. století zbourán. Dnes tady najdeme bistro, kde si zejména v letních měsících mohou návštěvníci rozhledny dopřát nějaké to občerstvení.

A jak se sem turisté dostanou? „Už tak dva roky bohužel jen pěšky, protože všichni museli autem skoro až do rozhledny a nedalo se tady hnout. Takže Horní Blatná, a nebo tady 800 metrů u odbočky z hlavní silnice lze zaparkovat auto,“ řekl provozovatel tamního bistra Miroslav Mitterpach.

Rozhledna ale není jediným důvodem, proč navštívit Blatenský vrch. „300 metrů odtud je turistická atrakce jménem Vlčí jámy, ledová jáma, kde se měl v průrvě údajně vždycky celý rok držet sníh. Povídá se, že když byli Napoleonovi vojáci zranění, tak sem chodili pro led na ošetřování ran,“ uvedl Miroslav Mitterpach.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio