Rybářům na Plzeňsku škodí ve velkém vydry, jejich populaci nelze korigovat

5. únor 2024 15:39

Rybáři z Dobřan na jižním Plzeňsku ročně nasadí na jednom rybníku zhruba 1 000 dvouletých kaprů o velikosti 30 až 35 centimetrů. Při výlovu jich ovšem loni sklidili jen asi 200. Zbytek mají podle rybářů na svědomí vydry.

Vydra, voda, kmen

Rybáře na západě Čech trápí přemnožené vydry. Jak potvrdili zástupci Plzeňského kraje, stoupají i škody, které rybáři hlásí. To ale může souviset i s narůstající cenou ryb. Ročně žádá na plzeňském hejtmanství o náhradu za škody způsobené vydrami přibližně 20 žadatelů. Největšími jsou Klatovské rybářství a Rybářství Mariánské Lázně. Na všech svých 13 rybnících mají vydru i rybáři v Dobřanech na jižním Plzeňsku. „Nacházíme roztrhané ryby, vydří trus, pozorujeme zvířata v noci pomocí termovize. Plavat jsme tu viděli tři,“ říká místní rybářský hospodář Jaromír Lev. „V posledních letech vyder rozhodně přibývá, dle mých odhadů jich třeba před deseti lety byla v porovnání se současností třetina. Ve velkém loví ryby, které nasazujeme na rybnících, pokud to takhle půjde dál, přestane se nám vyplácet ryby chovat.“

V Plzeňském kraji je populace vyder velmi četná

Rybník v Dobřanech

Problém s vydrami potvrzuje i rybářský technik Západočeského územního svazu Českého rybářského svazu Petr Dimitrov. Dle něj vydry nemají žádného přirozeného predátora a vzhledem k tomu, že jsou stále silně ohroženým druhem zvláště chráněným, člověk nesmí jejich populaci žádným způsobem tlumit, kvůli čemuž neúměrně roste.

„V Plzeňském kraji je početnost vyder jedna z nejvyšších v České republice,“ doplňuje Jiří Vlček z odboru životního prostředí na plzeňském hejtmanství. „Působením několika faktorů se rozšířily téměř na všechny vodní toky a nádrže v této oblasti.“ Dle odhadů žije v nyní v celém Česku 4 až 5 tisíc vyder, nicméně toto číslo by se prý už příliš zvyšovat nemělo. „Dle názoru odborníků počet vyder dosáhl limitu nasycenosti teritorií. Teritorium tohoto zvířete je velké, vydry jsou schopné za den projít deset kilometrů a zároveň se nesnesou mezi sebou, takže určitě nedojde k dalšímu zahušťování a přemnožení.“

S plošným povolením odlovu vyder se zatím nepočítá. Rybáři mohou tedy dále žádat alespoň finanční náhrady. Plzeňský kraj vyplatil od roku 2020 za škody způsobené vydrami skoro 7 milionů korun.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio