Rybitví nejdříve proslavili bratranci Veverkové, potom Yo Yo Band

28. červenec 2021

Když se řekne Yo Yo Band, ví snad už v Česku každý, že se jedná o pražskou skupinu, která voní po reggae. Proslavila se díky své temperamentní hudbě a chytlavým textům. Největší úspěch zažila s albem Karviná a hitem Rybitví, který katapultoval YoYo Band mezi hvězdy českého showbyznysu.

Rybitví je obec, ve které většina z nás nikdy nebyla. Určitě by se nám tam líbilo, leží 4 km od Pardubic v Polabské nížině s pozůstatky středověké rybniční soustavy. Už dvakrát se stala slavnou. Poprvé to bylo v roce 1827. Tehdy v této vesničce dokončil rolník František Veverka a jeho bratranec, kovář Václav Veverka, pokusy s novou konstrukcí pluhu, kterou místní obyvatelé nazvali ruchadlo. Tento vynález vzbudil velkou pozornost i v cizích zemích.

O 166 let později se obec Rybitví proslavila podruhé, stala se tak známou, že ji zná celá naše vlast a přes internetová vysílání českých rádií i celý svět. A to díky písni, kterou napsali bratři Vladimír a Richard Tesaříkové, lídři skupiny Yo Yo Band. V roce 1993 jim totiž vyšla nová deska, jmenuje se Karviná. Stala se jedním z nejhranějších alb v českých médiích. Skupina YoYo Band získala za rok 1993 tři ceny Grammy: za skladbu Rybitví, ze celou desku a za hudební skupinu roku. Za prodej 130 000 nosičů alba Karviná se skladbou Rybitví získal YoYo band platinovou desku. Další český superhit byl na světě.

A jen tak mimochodem, kdyby se vám Rybitví už omrzelo, zkuste to vedle, těsně u Rybitví totiž leží vesnička s mlsným názvem Srnojedy.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.