Rychlé martinské rohlíčky s ořechovou náplní. Těsto nemusí kynout, máte hned hotovo

Svátek sv. Martina se slaví jako začátek zimy a byl jedním z nejoblíbenějších. Hospodyně pekly husy a také martinské rohlíčky či podkovy, které byly obdobou rohlíčků, jen se zahnuly do tvaru podkovy. Jedná se o jednoduché těsto s rychlou přípravou, bez kynutí. Není sladké, takže ho můžeme na jiné příležitosti naplnit i slanými náplněmi. 

Ingredience
  • Na těsto: 300 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 2 – 3 lžíce mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • Na náplň: 200 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g strouhaného perníku nebo strouhanky
  • 70 g medu
  • trochu mléka
  • 1 vejce na potření, sekané mandle nebo ořechy na posypání

Do vlažného mléka přidáme trochu cukru, rozdrobené droždí a necháme nakynout. Do proseté mouky přidáme prášek do pečiva a sůl a dobře promícháme. Poté moučnou směs prohněteme se změklým máslem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a zaděláme těsto. Po krátkém odpočinutí, cca 5 minut, ho rozdělíme na šest dílů. Z každého vyválíme plát o síle cca 3 mm a rozkrojíme ho na 4 díly – trojúhelníky. Na širší stranu dáme náplň a od této širší strany srolujeme do tvaru rohlíčku, který mírně srpovitě zahneme. Hotové rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat např. sekanými mandlemi či ořechy.

Bez kynutí pečeme ve středně vyhřáté troubě. V horkovzdušné při 150°C, v elektrické s horním i spodním tělesem při 170°C. Jakmile mají rohlíčky zlatou barvu, jsou pečené. Přendáme je na tác a lehce pocukrujeme.

Příprava náplně: Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, zvlhčíme mlékem, přidáme med a dobře promícháme.

Rohlíčky jsou křehké, a vydrží déle, než z klasického kynutého těsta, pokud se ovšem rychle nesní. Můžeme je upéct i s náplní makovou.

autor: iko