Sacher dort

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

120 g změklého másla
120g čokolády na vaření
150g moučkového cukru
120g polohrubé mouky
6 žloutků

Na sníh:
6 bílků
1 lžíce krupicového cukru
několik kapek citrónové šťávy

Na náplň a potření:
350 g meruňkové zavařeniny

Na polevu:
120 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého tuku
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Měkké máslo utřeme do pěny s moučkovým cukrem a rozpuštěnou čokoládou. Postupně přidáváme žloutky. Z bílků, cukru a citrónové šťávy ušleháme tuhý sníh, který smícháme se žloutkovou hmotou. Nakonec lehce vmícháme přesátou mouku. Dortovou formu vymastíme sádlem a vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem, které stejnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě 50 minut při 170°C. Povrch upečeného korpusu lehce poprášíme moučkovým cukrem nebo moukou a překlopíme na podložku. Vychladlý korpus rozkrojíme vodorovně na dva pláty, spodní potřeme zavařeninou a vrchní přiklopíme zpět. Zbylou zavařeninu rozvaříme a přes síto ji nalijeme na dort a rovnoměrně rozetřeme. Meruňková vrstva tvoří podklad čokoládové polevy, kterou moučník polijeme, až zavařenina ztuhne a vychladne.

Příprava polevy:
Ve vodní lázni rozehřejeme tuk a čokoládu, promícháme a použijeme k polití dortu. Necháme ztuhnout.