Sádloví šneci. Výborná pochoutka na silvestrovský večer

Je to velmi jednoduché a rychlé. Na konci receptu najdete i prémiovou pomazánku, která se nejen ke šnekům perfektně hodí.

Ingredience
  • Na těsto: 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 PL cukr
  • 2 žloutky
  • 20 g droždí
  • 50 – 60 g sádla
  • sůl
  • Na potření: 250 g škvarků
  • 70 g sádla
  • 1 PL drceného kmínu
  • Na potření a posypání: 1 vejce, kmín, sezamová nebo lněná semínka

Klasickým způsobem připravíme kynuté těsto tak, že do mísy prosejeme oba druhy mouky, přidáme v mléce vzešlý kvásek z droždí a cukru, přidáme žloutky, měkké, nikoliv rozehřáté sádlo, osolíme, proděláme a na teplém místě necháme vykynout. Vzniklé těsto je velmi tvárné, dobře se s ním pracuje a rychle na teplém místě vykyne.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme obdélníkový plát, potřeme měkkým sádlem a posypeme nakrájenými škvarky. Ze širší strany pevně srolujeme a nakrájíme na 1 – 1 1/2 cm plátky. Přeneseme je na plech, necháme asi 10 minut odpočinout a pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zvoleným sypáním.

Sádloví šneci

Pečeme v horkovzdušné troubě 15 minut při 200°C do zlatova, v elektrické troubě se spirálami se pečení o pár minut prodlouží. Pečeme ale pokud možno rychle, abychom šneky nevysušili.

A jako prémie rychlá a jednoduchá pomazánka, která se k těmto šnekům hodí: 1 balení tvarohu, 2 Pl lžíce sušených rajčat naložených v oleji, česnek a špetka tymiánu. Vše rozmixujeme a osolíme.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko