Samoty v Železné Rudě by se už příští rok mohly začít měnit na nový skiareál

29. říjen 2019 08:20

Po letech opět svítá naděje na přestavbu a modernizaci železnorudského lyžařského areálu Samoty. Už několik let o to usiluje společnost Trigema, která chce na Samotách vybudovat velký lyžařský areál pro rodiny s dětmi.

Projekt dosud narážel na to, že by plánovaná lanovka byla delší, než současný vlek a zasahovala by až do chráněné zóny Národního parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti.

Nová zonace parku problém na Samotách s největší pravděpodobností vyřeší. Jak uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola, městu se podařilo necelý hektarový pozemek, o který se jedná, dostat do takzvané arondace. To znamená, že pozemek má stejný statut jako v zóně kulturní krajiny, tedy té s nejnižším stupněm ochrany. Takže jakmile bude schválená nová zonace, tak může společnost zažádat o stavební povolení na stavbu lanovky.

Mnoho parkovacích míst, nové chodníky a hlavně moderní lanovku. To všechno chce vybudovat společnost Trigema na železnorudských Samotách. Vizualizace nového lyžařského areálu

Už teď má Trigema podle starosty zažádáno o stavební povolení na krátkou variantu lanovky, která by kopírovala současný areál. Stavební práce by mohly začít už během příštího roku. Lanovka pak bude připravená, a až získá společnost stavební povolení na dlouhou variantu, tak by se jednoduše prodloužila.

Nová lanovka na Samotách by měla sloužit i běžkařům a cyklistům

Cílem dlouhé lanovky je sloužit nejen lyžařům přímo v areálu Samoty, ale fungovat i v létě pro turisty a cyklisty. Doveze je totiž až těsně k cyklotrase 2116. Ta vede právě nad Samotami a lidé se po ní můžou vydat například do Prášil nebo Německa. Je to i cesta, na které jsou v zimě udržované běžecké trasy, takže lanovku by určitě vyhledávali běžkaři. Teď se na tu trasu dostávají složitě a musejí nejdříve hodně do kopce.

Nová areál Samoty by měl kromě nové šesti sedačkové lankovky a dalších vleků, přinést novou příjezdovou komunikaci, až 700 parkovacích míst, výrazné rozšíření lyžařských ploch, nové zasněžovací systémy, osvětlení, restaurace a ubytovací kapacity. V rámci projektu se předpokládá výsadba vzrostlých dřevin, které budou sloužit jako částečná náhrada některých stávajících porostů a současně jako ochrana sjezdových tratí před větrem.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio