Sběrně mateřského mléka v Plzni chybí dárkyně

16. srpen 2023 21:10, aktualizováno

Sběrna mateřského mléka v Plzni nemá momentálně žádné dárkyně. Mléko je přitom pro vývoj novorozenců naprosto zásadní a potřebují ho hlavně děti, které se narodí nedonošené a často váží jen půl kilogramu.

Mateřské mléko má unikátní složení. Obsahuje veškeré důležité látky jako bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny a minerály. Především v něm ale najdeme faktory podporující růst sliznice nebo střev, které zejména u nedonošených dětí podporují střevní pohyb. V neposlední řadě mléko obsahuje imunologicky aktivní látky, které přispívají ke zvýšení obranyschopnosti miminka. Ty se prakticky nedají vyrobit, a byť se farmaceutické firmy snaží složení mateřského mléka napodobit, zcela se jim to nedaří. Existují studie, jež tvrdí, že kojené děti mají v dospělém věku menší incidenci civilizačních chorob, případně dokonce zlepšené kognitivní funkce jako paměť nebo koncentrace.

Pokud nemůže sama matka po porodu kojit své dítě, lze jí pomoci prostřednictvím dárcovství mateřského mléka skrze sběrny. Jedna taková funguje při Fakultní nemocnici Plzeň. Nyní v ní ovšem mléko chybí a sběrna neeviduje ani jednu dárkyni. „Mateřské mléko primárně darují ženy, které jsou hospitalizované na gynekologicko-porodnické klinice po porodu či jsou se svými dětmi na dětské klinice. Případně jsou to matky, které mají hospitalizované děti, ale samy jsou už propuštěny domů. Aktuálně ale u nás tyto ženy nemají mléka tolik. Navíc stejně, jako se transfuzní stanice potýkají přes léto s nedostatkem dárců krve, se do podobné situace dostáváme i my,“ vysvětluje zástupkyně primáře neonatologického oddělení v plzeňské fakultní nemocnici Alice Mocková, co vedlo k aktuálnímu nedostatku mléka.

O možnosti dárcovství je malé povědomí

Nyní nemocnice zveřejnila výzvu k darování mateřského mléka na sociálních sítích i v tištěných médiích. Odezva je dle Alice Mockové silná, lidé výzvu sdílejí a několik maminek se už dokonce ozvalo se zájmem o dárcovství. „Obecně maminky jsou ochotné mléko darovat, v tom problém nevidím. Často se ale stane, že povědomí o tom, že taková možnost existuje, zapadá v množství informací, které ženy vstřebávají po porodu." Žen, které by nebyly ochotné vůbec kojit, je prý naprosté minimum. Důvodem je většinou augmentace nebo jiná operace prsou, případně špatná zkušenost ženy z předchozích těhotenství. „Naše nemocnice nicméně poskytuje mimo jiné služby laktační poradny, na niž se mohou matky v případě jakéhokoliv problému s kojením obrátit.“

Pokud žena chce darovat mléko, nemusí splňovat žádné specifické podmínky. Měla by mít potvrzení od praktického lékaře o zdravotním stavu. Neměla by kouřit, užívat alkohol či drogy. Musí být také vyšetřena na infekční choroby jako syfilis, žloutenku nebo HIV. Důležitým faktorem je, že pro nedonošené děti je nejvhodnější mléko, které žena odstříká šest měsíců po porodu. V případě zájmu o dárcovství najdou lidé kontakty týkající se sběrny mléka na webových stránkách fakultní nemocnice.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

  • Lékařská poradna: kojení

    Na dotazy odpovídá u příležitosti Světového týdne na podporu kojení doc. MUDr. Jiří Dort, primář Neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň.