Schovanky: Mejdan ve stodole

14. listopad 2022

Už je to 51 let, co vznikla první česká dívčí country kapela Schovanky. Hraje dodnes. V roce 2011 byly Asociací české country music uvedeny do síně slávy.

Schovanky jsou ženskou country legendou a za více než 50 let prošly touto kapelou desítky hráček. Od roku 1971, kdy je založil Jan Čapek, urazily opravdu dlouhou cestu. Tehdy hrály bluegrass, po deseti letech ale přešly na moderní country. S tou se vydaly do světa mnohokrát, hrály snad v celé Evropě, slyšeli je na Kubě i v Asii, na obrazovkách je diváci viděli v desítkách pořadů, stejně tak jako v několika filmech a televizních seriálech. Byla to prostě jedna dlouhá dámská jízda.

Schovanky jsou profesionálky a i když si kvůli větší zvukové pestrosti zvou do nahrávacích studií i své mužské kolegy, na jevišti hrají výhradně pouze Schovanky. Jejich hráčská preciznost je už pověstná, o vynikajích vokálech ani nemluvě. Není tedy divu, že dostaly v roce 1990 od sdružení západoevropských country klubů, které sídlí v německém Giessenu, prestižní ocenění coby nejúspěšnější evropská dívčí skupina – Zlatou kytaru. Jak řekl muzikant a konferenciér Eduard Hrubeš: “ Hrají jako chlapi a ještě je na co koukat”.

Velkým příznivcem Schovanek byl textař Michal Bukovič, který v roce 1971 jako začínající textař byl u jejich vzniku. Na albu Schovanek s názvem Dámská jízda, které bylo natočeno v roce 1996 u příležitosti dvaceti pěti let existence kapely, jsou tři jeho texty, jedním z nich je Mejdan ve stodole.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.