Schránka ve věži františkánského kláštera skrývala listiny a relikvie

10. říjen 2006

Areál františkánského kláštera v Plzni, možná nejstarší zachovaná stavba ve městě, prochází další částí postupné rekonstrukce, která trvá už přes deset let. Nyní se opravuje věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v areálu kláštera, která sice není tak stará jako samotný klášter, byla však ve velmi špatném stavu. Očekávání neznámého a tajemného provázelo otevření skřínky, nalezené při opravách v makovici věže františkánského kláštera.

Měděná pozinkovaná skříňka je poměrně malá a obsahuje několik předmětů a listin. Prvním překvapením byla doba, kdy byla skříňka do makovice vložena: původní předpoklad byl, že ji tam zanechali ti, kteří se podíleli na poslední velké rekonstrukci věže ve 30. letech minulého století. Jenže po otevření museli přítomní historici a arciděkan Emil Soukup konstatovat, že schránka byla uložena někdy mezi lety 1952 a 53, kdy věž prošla menší opravou. Jenže to se nevědělo, to je důležitá informace pro archiváře i památkáře.

Logo

Začátek 50. let - to bylo krátce po komunistickém puči - a režim neměl duchovní příliš v lásce. Ve skříňce jsou i latinsky ručně popsané kartičky, na nichž je vylíčen osud františkánů - kam koho komunisté zavřeli a kam byli mniši přesunuti... Tento materiál je třeba přeložit. Je tam i ručně a tužkou psaný seznam dárců, kteří na opravu přispěli a také seznam těch, kteří se na - teď už předposlední - opravě podíleli. Přestože dokumenty nejsou příliš staré, pro farnost mají cenu - v té době se nevedla farní kronika, takže poskytují autentický záznam některých událostí.

Schránka obsahovala i dvě pamětní mince a pak skleněnou trubičku s popsaným listem a také relikvie zabalené v novinovém papíře zřejmě z 19. století. Jenže tyto dva předměty nebylo možné zkoumat na místě a je třeba přizvat odborníky - třeba inkoust se používal v 19. století duběnkový a odborníci tomu musí přizpůsobit podmínky pro vyjmutí a čtení listiny. Podobné je to s relikviemi, k nimž je mezi listinami seznam: Měli by být mezi nimi i relikvie sv. Pavla Apoštola a svatého Františka. Musí to být ale opravdu jen drobné zlomky buď ostatků nebo věcí z blízkosti svatých, protože jich je necelých deset a balíček je velmi malý.

Logo

Nyní se budou předměty ze schránky dokumentovat a zkoumat a pak se vyrobí nová schránka a všechny originály se spolu se zprávami ze současnosti vloží zpět, pro další generace.

Františkánský klášter je dodnes dochovanou stavbou, jehož existence se spojuje se založením Plzně. Ministerstvo kultury ho zařadilo do programu záchrany architektonického dědictví. Církev i památkáři se snaží hlavně dokončit opravy střech. Rekonstrukce střešní krytiny, krovů a pláště věže přijde na pět milionů korun. Tím se památka zakonzervuje a přestane sem zatékat. Celkové náklady se odhadovaly nejméně na 100 milionů korun. Klášter byl v dezolátním stavu, nejdřív se opravilo západní křídlo. Později oprava střechy nad východním křídlem pomohla ochránit architektonicky a památkově nejcennější části kláštera. Hrozilo totiž, že voda zatékající do střechy by mohla ohrozit vzácnou kapli sv. Barbory se vzácnými freskami a barokní knihovnu.

autor: Petra Kosová
Spustit audio