Sdružení občanů Exodus pomáhá lidem s handicapem vyjít z ústraní

4. březen 2024 16:55

Sociálně terapeutická dílna Exodus v Plzni poskytuje ambulantní služby klientům, kteří mají sníženou pracovní a zdravotní schopnost kvůli psychické chorobě, mentálnímu, tělesnému nebo kombinovanému handicapu. Cílem je integrace těchto lidí do společnosti a rozvoj jejich soběstačnosti.

Plzeňská dílna Exodus je součástí souboru služeb Sdružení občanů Exodus se sídlem v Třemošné. Spolu se sociálně terapeutickou dílnou k nim patří odlehčovací služba, sociální rehabilitace a centrum denních služeb. Spolek provozuje i dvě chráněné dílny, a to keramickou a digitalizační. Většina uvedených činností je soustředěna v Domě Exodus v Třemošné.

Výjimku představuje právě Sociálně terapeutická dílna Exodus v Tovární ulici v Plzni. „Tady máme klienty od 19 do 64 let s duševním onemocněním, mentálním tělesným anebo kombinovaným handicapem. Naším úkolem je připravovat je na případné budoucí zaměstnání a samostatný život. Tvoříme s nimi různé výrobky, např. pleteme, šijeme, malujeme, využíváme i papír a přírodní materiály. Také jezdíme na výlety. S našimi klienty se ale i učíme, trénujeme češtinu, matematiku a dokonce angličtinu,“ vyjmenovává provozované aktivity terapeutka Eva Svobodová.

O Sociálně terapeutickou dílnu Exodus je velký zájem

Sociálně terapeutická dílna Exodus v Plzni

„V tuto chvíli máme plnou kapacitu, takže nové klienty nepřijímáme. Jsme rádi, že jsou tu všichni spokojeni,“ dodává Natálie Mayerová, terapeutka a vedoucí plzeňské dílny. Plná kapacita znamená dohromady 20 klientů, kteří se v dílně střídají. Najednou jich tam může být jenom 6, aby se terapeutky mohly všem naplno věnovat. Služba funguje od pondělí do pátku mezi 8. a 15. hodinou. Otevírací doba krámku v Tovární ulici je od 9 do 18 hodin, nákupem keramiky a dalších klienty vyráběných drobností můžete přispět na činnost Exodu jako celku.

Sdružení občanů Exodus bylo registrováno 12. března 1992 a řadí se mezi nejstarší spolky svého druhu vzniklé po r. 89 v Plzeňském kraji. „Exodus se dá přeložit jako vyjití. Lidé s postižením dřív byli na straně společnosti. A naše organizace se snaží tyto osoby do společnosti začlenit,“ vysvětluje Natálie Mayerová inspiraci názvu sdružení biblickým exodem, tedy vyjitím Židů z Egypta.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.