Searchers: Don't Throw Your Love Away

3. březen 2021

Kapela Searchers svým prvním debutovým hitem vytlačila z prvního místa samotného Elvise Presleyho. Zpěvák a sólový kytarista Mike Pender, který v oblasti hudby stále působí, se narodil 3. března 1942.

Skupina Searchers stejně jako stovky dalších kapel, našla klíč k úspěchu ve městě, které si většina lidí spojí s Beatles, tedy v Liverpoolu. Ve své době byli Searchers s touto kapelou mnohokrát srovnáváni. Často se společně setkávali nejen na jevištích, v rádiu a televizi.

Jejich začátky lze vystopovat do r. 1961, kdy ve čtvrti Bootle vzniklo duo, ze kterého se ještě v tomto roce stal kvartet. Jméno si dali podle filmového westernu s Johnem Waynem, který se u nás promítal pod názvem Pátrači. Zpočátku hráli tehdy módní, nicméně strhující a šťavnatý sciffle, ale už za necelé dva roky se mohli pochlubit singlem Sweets For My Sweet, o kterém John Lennon prohlásil, že se jedná o nejlepší liverpoolskou desku. Hit skoro měsíc vedl hitparádu. V té době už měli za sebou mnoho vystoupení v Cavern Clubu a v podniku Iron Door, jehož majitel jim dělal manažera. V té době se o Searchers začalo mluvit jako o druhé nejlepší merseybeatové skupině. Na svá bedra si vzali úkol oživit hudební scénu bezchybnými průzračnými vokály a tak o ně projevil zájem i manažer Brian Epstein. Ten později v tisku prohlásil, že kdyby se mohl vrátit a dodat do svého manažerského teamu ještě jednu kapelu, byli by to určitě Searchers. Ti natočili ještě sedm velkých hitů.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio