Searchers: Have You Ever Loved Somebody

Říká se, že když v 60. letech začaly jako houby po dešti růst na československé hudební scéně big beatové skupiny, část jich chtěla hrát jako Rolling Stones a další jako Beatles nebo Searchers.

Od dob, kdy se začala plnit kina filmovými fanoušky, byl western asi nejoblíbenější dobrodružnou zábavou v kině, tehdy biografu. Bylo to tak asi po celém světě a obliba westernů trvala zhruba do 60. let. Bylo to tak v Plzni, Praze i Liverpoolu.

Liverpoolská skupina Searchers byla v 60. letech jednou z nejslavnějších na světě. A své jméno zvolili podle westernu s Johnem Wainem v hlavní roli. V té době byli Searchers v místě působiště považováni za druhou nejlepší kapelu, hned po Beatles. Na bezchybné a uchu lahodící vokály a zvonivý zvuk kytar navázalo mnoho folkrockových skupin. Jejich renomé se postaralo rovněž o to, že jejich domovská scéna klub Iron Door se stal po klubu Cavern druhým nejslavnějším srazištěm tamní mládeže. V době své největší slávy odehráli i několik vystoupení za den. V první polovině 60. let získali angažmá v proslulém hamburském Star klubu.

Achilovou patou skupiny Searchers byl repertoár sestavený výhradně z vypůjčených písniček. Po mnoha personálních změnách oznámili v r. 2018, že odcházejí do důchodu. Zanechali po sobě 9 LP. Ale posledním hitem, který se dostal do hitparády, byla skladba Have you Ever Loved Somebody v r. 1966.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.