Sedmikrásky nekvetou celý rok, do Vánoc by ale ještě mohly. Dejte je do polévky
O sedmikrásce se říká, že sedmkrát se poseče, sedmkrát vykvete. Jak ale upozorňuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková, neznamená to, že sedmikráska kvete celoročně.
„Sedmikrásky to zvládají tak do Vánoc. Když potom země umrzne, což bývá v lednu a únoru, nenajdete je. Stejně tak během velkých veder v létě. Období, kdy nedosáhnou na vodu, jsou pro ně nepřátelská,“ vysvětluje autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková.
V listopadu a prosinci trhané květy sedmikrásek se podle ní budou pěkně vyjímat v polévce: „Sedmikrásky se mohou dávat do libovolných polévek, ale mně se zdají jako nejkrásnější podklad pro ty květy polévky krémové. Aby to bylo vizuálně zajímavé, zvolila jsem rajskou.“
Rajská polévka se sedmikráskou
- 1 větší cibule
- 2 střední brambory
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 200 ml rajského protlaku
- 1/2 l vývaru
- špetka skořice
- sůl, pepř dle chuti
- květy sedmikrásky na ozdobu
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
Pak přidáme brambory a krátce orestujeme.
Zalijeme vývarem, okořeníme, případně osolíme a vaříme, až budou brambory měkké.
Vmícháme rajský protlak a ještě chvíli povaříme.
Polévku rozmixujeme. Zkontrolujeme dochucení.
Nalijeme do talíře, ozdobíme sedmikráskovými květy a ihned podáváme.
Tip: Kdo má v polévce rád těstoviny, může před dozdobením sedmikráskami přidat samostatně uvařené nudle.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.