Semafor má narozeniny

30. říjen 2020

Divadlo Semafor je tu s námi už celých 61 let, oficiálně bylo založeno 30. října roku 1959. Ve svých začátcích uspělo proto, že lidé už nechtěli být v divadle vychováváni a Semafor jim opět nabídl zábavu. A také zcela nové písně. Staly se z nich evergreeny.

Člověk z půdy. Tak se jmenuje první hra pražského divadla malých forem, které se už od roku 1959 jmenuje Semafor. Dosáhla 228 repríz. K celovečerní scénické spolupráci se zde poprvé spojili dva hlavní protagonisté této nové scény Jiří Suchý a Jiří Šlitr.

Název divadla je odvozen z původně předpokládaných se-dmi ma-lých for-em, tedy divadla hudebních komedií, písniček, poezie a pantomimy, divadelních loutek a her pro děti, experimentálního filmu a výtvarných výstav.

Vlastní historie Semaforu začala představením s názvem Člověk z půdy. Jednou z prvních vřele přijatých písní Semaforu byla píseň Včera neděle byla, kterou mazlivě a s dívčí naivitou nazpívala Pavlína Filipovská za doprovodu Orchestru divadla Semafor řízeného Ferdinandem Havlíkem. Tato píseň se stala druhým nejprodávanějším singlem v historii Supraphonu, hned za malou deskou s písničkou Holky z naší školky nazpívanou v roce 1982 duem Petr Kotvald a Stanislav Hložek. Nejprodávanější tedy byla celkem 22 let, nahrávka vznikla v roce 1960.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio