Senioři v žinkovském domově mají více pohodlí

Obyvatelé Domova klidného stáří v Žinkovech na Plzeňsku mají pohodlnější bydlení. Nadstavbou objektu vzniklo 21 nových lůžek. Nové prostory umožnily přestěhovat seniory ze tří a vícelůžkových pokojů a zvýšit tak jejich soukromí. Nynější kapacita Domova klidného stáří v Žinkovech je 107 lůžek. Na 52 obyvatel je ubytováno v budově z roku 1900 a vícelůžkové pokoje už zcela neodpovídaly současným potřebám. Ostatní klienti žijí v novějším pavilonu z roku 1988 ve dvou a třílůžkových pokojích, v 11 samostatných buňkách se sociálním zařízením.

V nadstavbě hospodářské budovy vznikly jedno - a dvoulůžkové pokoje se sociálním zařízením, společenská místnost, sesterna a další zázemí. Částka na stavbu činila 13 milionů korun, osmi miliony korun přispěl Plzeňský kraj.

stará paní

Domov klidného stáří v Žinkovech poskytuje klientům bydlení, stravování, zdravotní péči, rehabilitaci i ošetřovatelskou péči. Péče o seniory tu má téměř šedesátiletou tradici. V původně administrativní budově, ve které byla později zřízena ozdravovna, byl již v roce 1947 otevřen Okresní dům odpočinku Hany Benešové určený pro staré občany.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio