Seniorům v centru Plzně slouží pro setkávání nové místo

9. červen 2021 15:00, aktualizováno

Vzniklo ve zrekonstruovaných prostorách přímo v přízemí obvodní radnice v sadech Pětatřicátníků 1. Kontaktní místo pro seniory je oficiálně v provozu teprve druhý den, někteří občané už ale jeho služeb využili. Například když potřebovali poradit s registrací k očkování proti covidu-19, při sčítání lidu nebo si tam mohli zdarma vyzvednout respirátory.

„Spoustu služeb, které jsme v minulosti už seniorům nabízeli, jako jsou třeba prodeje zájezdů nebo vstupenek, fungovalo už před vznikem kontaktního centra. Zároveň to ale probíhalo v prostorech, kde se vyplácely sociální dávky, což vedlo k nepříjemným situacím. Proto jsme se rozhodli tyto dvě skupiny různých potřeb oddělit a vytvořit místo, kde se budou senioři cítit bezpečně, kde se budou moci potkávat a kde budou moci organizovat i vlastní aktivity, a to nejen ty, které pro ně připravuje a nabízí jim úřad,“ uvedl místostarosta třetího plzeňského obvodu Stanislav Šec.

Současně místo slouží i jako výdejna respirátorů zdarma. „O tuto službu je teď už menší zájem než dříve. Důvodem je, že respirátory jsou potřeba na méně místech. Nicméně senioři si je ještě stále u nás mohou vyzvednout. Stačí, když navštíví kontaktní místo a prokáží se dokladem totožnosti, že jsou občané našeho obvodu,“ doplnil Stanislav Šec.

Zajímavá nabídka pro seniory, jak příjemně trávit volný čas

Kromě již zmíněných aktivit se v budoucnu nabídka kontaktního centra ještě rozšíří. „V nejbližší době připravujeme ve spolupráci s centrem TOTEM Kondiční cvičení pro seniory - to bude 18.6. od 9:00 do 10:30. Potom 24.6. od 9:00 do 11:00 hodin se uskuteční Bylinková dílna s výrobou čajů. To jsou úplné novinky, které jsme nikdy v minulosti nenabízeli. Spolupráce s TOTEMem v těchto prostorech teprve začíná a plnohodnotně se rozvine až po prázdninách,“ dodal Stanislav Šec.

Senioři všechny potřebné informace o službách nebo aktivitách, které pro ně Městský obvod Plzeň 3 a Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM připravuje, najdou v sekci Život v obvodu pod nově zřízenou záložkou v levém menu - Kontaktní místo pro seniory.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio