Setnutá hlava, zapálení, utopení a uložení do rakve. V Plzni vědí, jak vyhnat zimu

5. březen 2020 11:58

V neděli 1. března proběhlo v Plzni již tradiční vyhánění zimy a vítání jara. Zúčastnili se ho lidé všech věkových kategorií, ať už v masce či bez ní.

Dav plný masek se od 7. základní školy na Vinicích vydal nejprve do Zoologické a botanické zahrady města Plzně ke statku Lüftnerka, kde přišel o hlavu líný slaměný kohout. To proto, „že za vinu se mu dává, že ač odpoledne je už o poznání déle vidět, rána se pořád ještě halí ve tmě,“ popsal František Hykeš. Mimo jiné se zde mezi sebou utkali Zimomilci s Jaromilci. Následně účastníci akce pokračovali ke Kalikovskému mlýnu, kdy cestu všem zúčastněným zpříjemnili muzikanti. Na místě byl pak zapálen a pro jistotu ještě utopen symbol zimy – Morana.

Průvod byl zakončen před plzeňskou radnicí, kde byla samotná Zima (v podání Aleny Kozákové) spoutána a uložena do rakve. Jaromil XI. (Tomáš Kozák) tak mohl oznámit primátorovi města Plzně Martinu Baxovi, že zima byla z plzeňské kotliny definitivně vyhnána.

Vyhánění zimy z plzeňské kotliny bylo první letošní akcí v rámci celoročního víkendového a svátečního doprovodného programu v Zoologické a botanické zahradě města Plzně podpořeného Plzeňským krajem.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio