Signature songs – The Mamas & the Papas

Kdybyste měli určit píseň, která je pro určitého zpěváka nebo skupinu typická, věděli byste, kterou vybrat? Jsou to tzv. podpisové písně, anglicky „signature songs“. V tomto pořadu Hvězdy, hity, legendy vám představíme podpisovou píseň americké legendy hnutí hippies skupiny The Mamas & the Papas.

The Mamas & the Papas byla americká čtveřice, která v druhé polovině 60. let 20. století, tj. v době rozkvětu hippiesovského květinového hnutí, nazpívala svým čtyřhlasem řadu silných melodií.

Ve svém čele měla zkušeného zpěváka, kytaristu a skladatele Johna Phillipse, přezývaného Papa John, který byl zároveň autorem hymny hnutí hippies s názvem San Francisco nazpívané americkýcm zpěvákem Scottem McKenzie.

Skupina The Mamas & the Papas disponovala vynikajícími vokály a zručně upletenými harmoniemi. Natočila pět alb a 16 singlů. Tak si poslechněme, jak to mladým mámám a tátům tenkrát v roce 1965 krásně zpívalo. Jejich podpisová píseň s tajemným a teskným sólem na příčnou flétnu se jmenuje California Dreamin'.

Je o muži, který žije v chladné zimní krajině a touží se dostat do slunné Kalifornie. Zpívá se v ní „byl bych v bezpečí a teple, kdybych byl v L. A. Kalifornské snění za jednoho zimního dne.“

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio