Silvestr se sušenkami podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové
Doma nebo u přátel slaví příchod nového roku Jana Vlková. A nebyla by to ona, kdyby nepřipravila silvestrovské pohoštění z kytek k jídlu. Její Silvestrovské krekry budete rádi chroupat kdykoli.
„Ráda experimentuju. A vždycky se snažím na konci roku o recept, který obejme všechno, co jsme v tom roce vyráběli, co mám ve špajzu nebo v lednici. Takový prostě završovací recept,“ směje se Jana Vlková.
A připomíná přírodní bio ocet, nakládané kapary z pampelišek nebo z lichořeřišnice, žluté máslo z aksamitníku nebo měsíčku a nejrůznější nasbíraná semínka: „To je spousta věcí. Stačí už jenom mouka a vejce a máme to hotové. Recept je na krekry. Kapary se nepečou, těmi se to pak případně zdobí nahoře.“
Silvestrovské krekry
- 250 g (žlutého) másla
- 250 g mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce pupalkového semínka (mohou být i semínka kopřivy, laskavce, černuchy atd.)
- 3 lžíce přírodního octa (nebo bílého vína)
- sůl
Mouku vysypeme na vál, rozkrájíme do ní máslo, přihodíme žloutek. Bílek dáme stranou, tím budeme potírat.
Přidáme pupalková (nebo jiná) semínka a doředíme jemným octem nebo bílým vínem tak, aby se nám těsto dobře zadělávalo.
Vypracujeme hladké těsto, které vyválíme a nakrájíme rádýlkem. Pečeme podle výkonnosti trouby cca 20 minut při 180 °C.
Po upečení můžeme potřít bílkem a navrch přilepit sušené květy, které máme doma v zásobě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.