Šimpanzi v plzeňské zoo mají zmodernizovaný výběh

11. září 2023 14:21, aktualizováno

V plzeňské zoologické zahradě dostali šimpanzi zmodernizovaný, bezpečnější výběh. Největší úpravou je prohloubení a rozšíření oddělovacího vodního příkopu, zvířata dostala také nové prolézačky a lana na šplhání.

Šimpanz učenlivý

Výběh začal vznikat před více než 20 lety. „Původně zde přebývali šimpanzi v klecích, to byla hrůza. Po roce 2000 jsme se rozhodli pro radikální řez, výběh jsme upravili a zvětšili. Nicméně nyní platí nové regule Evropské unie i veterinární předpisy a těm jsme museli výběh opět přizpůsobit,“ popisuje ředitel zoo Jiří Trávníček.

Prostor je teď díky hlubšímu a širšímu oddělovacímu vodnímu příkopu bezpečnější. Novinkou je moderní ohradník v podobě lián a také záchytná síť do vody, která brání utonutí zvířat. Šestičlenná opičí tlupa už také řádí na nových prolézačkách a hracích prvcích. Skupina by se mohla brzy rozšířit o další přírůstky. „Čekáme na Vánoce šimpanzí miminko, snad se vše povede, jak má,“ prozrazuje Jiří Trávníček. „A přivezeme ještě jednoho samce, aby zdejší tlupa fungovala jako v přírodě. Ten by měl přicestovat z Portugalska.“

autor: Veronika Krátká | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio