Šišky, kameny, ale taky sklo z místní sklárny nabízí Stezka bosou nohou v Heřmanově Huti

Bosé stezky se v posledních letech v Česku těší oblibě. Na portálu bosaturistika už jich je zaregistrováno skoro 50. Vyzout boty a trénovat chůzi po různých materiálech můžete i v Heřmanově Huti na severním Plzeňsku.

Stezka je dlouhá 17 metrů a má 10 sekcí s různými materiály. „Naše stezka je vlastně vyrobená z májky. Je rozřezaná a použitá na jednotlivé sekce. Využili jsme i místní sklárnu, takže jsou tu například malinkaté skleničky i sklářský písek, v další sekci je písek, kde jsou korkové špunty. Můžu zmínit třeba i šišky, mech nebo ostré kameny,“ popsala iniciátorka chodníčku bosou nohou Irena Filipová.

Dvojímu účelu posloužila májka v Heřmanovo Huti na severním Plzeňsku. Když ji tam porazili, vyrobili z ní stezku pro chůzi na boso. Mezi různými materiály je i sklo z místní sklárny

Materiály, po kterých návštěvníci stezky chodí, jsou podle Ireny Filipové řazené od nepříjemnějších až po těžší a složitější povrchy. Někteří lidé vnímají stezku jako zajímavý a nevšední zážitek, jiní se přijdou jen podívat.

Vyzout boty a vyběhnout s radostí na boso jako děti

„Když jsme stezku otevírali, tak se sem přišlo spoustu lidí podívat. Kouklo se a zase odcházelo. Když jsem se jich zeptala, proč si to nevyzkouší, odpověděli, že to pro ně není, že je jim třeba zima od nohou, že nemají rádi chůzi na boso. To se naopak nestává u dětí, které hned zují boty a běhají. Někdo má například strach ze skleniček, že se rozbijí. To se ale nemůže stát, protože jsou maličké a naopak, když svítí sluníčko, krásně se nahřejí a jsou příjemně teplé,“ uvedla Irena Filipová.

Šišky, kameny, ale taky sklo z místní sklárny nabízí Stezka bosou nohou v Heřmanově Huti

Chůze na boso má podle Ireny Filipové pozitivní účinek nejen na nohy, ale na celé tělo. „Je to velmi prospěšné na řadu věcí, například na bolesti zad, kloubů, podporuje to imunitu. Každý by měl cítit takové lehké mravenčení, rozproudění organismu a určitě odchází s dobrou náladou. Doporučuji každému, ať si vyzkouší, co to s ním udělá,“ uzavřela Irena Filipová.

Stezka bosou nohou v Heřmanově Huti je přístupná celoročně zdarma.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio