Situace na plzeňské pedagogické fakultě je nejistá, sedm magisterských oborů se dočasně ruší

16. březen 2016

Fakulta ruší sedm ze třinácti magisterských oborů. Neobstály v hodnocení akreditační komise. Osud dalších 41 oborů, které komise také kritizovala, zůstává zatím nejasný. Rozhodovat se o nich bude v polovině dubna.

Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni ruší sedm magisterských oborů pro budoucí učitele středních škol. Reaguje tak na výtky akreditační komise z února letošního roku. Ta poukazovala na nedostatečné personální zabezpečení fakulty a problémy s koncepcí studijních oborů.

Pedagogická fakulta žádala o reakreditaci celkem u 51 oborů. Jenom tři z nich ovšem byly v pořádku. U zbylých 48 našla akreditační komise nedostatky.

„Hlavní výtka akreditační komise se týkala pedagogicko-psychologické přípravy. Vzhledem k tomu, že pedagogická fakulta připravuje ve většině oborů učitele, proto se ta správa akreditační komise vyjadřovala záporně k tolika oborům," připustil nedostatky děkan Fakulty pedagogické Západočeské univerzity Plzeň Miroslav Randa.

U sedmi magisterských oborů pro učitelství na středních školách navíc chybějí garanti. Proto se jich fakulta prozatím vzdala. Během měsíce, kdy vedení fakulty připravuje doplňující materiály k akreditaci, není v možnostech školy, aby další garanty získala. Dočasně se tak ruší akreditace pro obor informatika, anglický jazyk, biologie, chemie, fyzika, geografie a psychologie. Ve všech případech jde o obory, které připravují budoucí pedagogy na výuku na středních školách.

Současní studenti rušených oborů dostudují bez omezení

Současní studenti všech sedmi magisterských oborů se ale o svůj osud bát nemusejí. Škola má totiž platnou akreditaci až do roku 2020, což znamená, že studenti, kteří už zmíněné obory studují, je také dostudují a neruší se ani letošní přihlášky.

„Studenti, kteří se letos hlásí do přijímacího řízení, tak si mohou vybrat i ty obory, které od příštího akademického roku nebudeme nabízet. Ta redukce se týká přijímacího řízení na akademický rok 2017/2018, ale samozřejmě budeme o reakreditaci usilovat i do budoucna," uvedl děkan Miroslav Randa.

Vedení fakulty je ale přesvědčeno, že redukce oborů podle školu nepoškodí. O fakultu je stále nejvyšší zájem ze všech devíti fakult plzeňské univerzity. Počet studentů, které může přijmout, ale už několik let klesá.

V tuto chvíli se na fakultu hlásí více než 3 000 zájemců, příjem přihlášek končí až 31. března. Fakulta se teď namísto středoškolsky zaměřených programů více zaměřuje na přípravu budoucích učitelů na základních školách.

„Na pedagogické fakultě připravujeme více učitelů pro základní školy. To znamená, že ani v okamžiku, kdy budeme mít o těch sedm oborů méně, tak se nezmenší počet přijímaných studentů. Budeme připravovat studenty ve větším počtu pro základní školy ve větších skupinách a tedy i ekonomicky výhodněji," vysvětlil Miroslav Randa.

O akreditace další oborů fakulta stále bojuje

Osud dalších 41 kritizovaných oborů ovšem zůstává zatím stále nejasný. Pedagogická fakulta se pokusila odstranit výtky akreditační komise a doplněný spis jí poslala.

„Posílili jsme pedagogicko-psychologický blok obsahově, koncepčně. Zařadili jsme do bakalářského studia už povinně náslechovou praxi a budeme v dalším období usilovat i o personální posílení obou kateder, které se na tomto bloku podílejí," popsal postup fakulty děkan Miroslav Randa.

Akreditační komise se bude celou záležitostí zabývat na svém jednání 11. - 13. dubna. Pokud uzná, že u těchto oborů, u kterých škola nerezignovala na to je přepracovat, došlo k podstatným změnám a zlepšení kvality, svůj návrh na omezení akreditace komise zruší.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio