Škádlivky, řemeslnické i svatební písně zachytil Vojtěch Pomahač

11. červen 2014

Cennou kolekci regionálního hudebního folkloru ukrývá Vlastivědná sbírka při Obecním úřadu v Žinkovech na jižním Plzeňsku. Její základy na začátku 20. století položil nadšený učitel a sběratel lidových písní Vojtěch Pomahač.

Vojtěch Pomahač se narodil 11. ledna 1874 ve Lnářích v rodině zedníka, pokrývače a lidového muzikanta Jana Pomahače. Ovládal hru na housle a výborně zpíval. Měl dokonce osobní doporučení Antonína Dvořáka ke studiu na proslulé pěvecké Pivodově škole v Praze. K tomu však vzhledem k finanční situaci rodiny nedošlo.

Místo toho ve dvanácti letech nastoupil na nižší reálku do Blatné a v roce 1892 absolvoval na učitelském ústavu v Příbrami. První učitelské místo získal Vojtěch Pomahač v roce 1892 v Partolticích na Nepomucku, od roku 1903 pak už definitivně působil na škole v Žinkovech.

Oblíbený a činorodý pan řídící

V Žinkovech byl Vojtěch Pomahač velmi oblíbený. Založil tady oddíl tělovýchovné jednoty Sokol, Sbor dobrovolných hasičů, Lidovou knihovnu, řídil mužský a smíšený sbor, obnovil hudební kroužek „Kalafunda“ a zastával různé funkce v obecní samosprávě. Jeho odborný zájem však byl mnohem širší. Zabýval se také geologií, botanikou i historií. Často s největším osobním a finančním vypětím shromažďoval a třídil památky, které dodnes tvoří základ Vlastivědné sbírky při Obecním úřadu v Žinkovech.

Vojtěch Pomahač byl i literárně činný – už jako student psal fejetony, přispíval do oborových časopisů a některé jeho drobnější práce se dočkaly i samostatného vydání. Kromě toho s velkou láskou sbíral lidové písně – na Žinkovsku jich zapsal přes 160.

Životní osudy a dílo Vojtěcha Pomahače přibližuje v pořadu Špalíček z cyklu Plzeňsko v lidové písni Zdeněk Vejvoda. Poslechněte si ho pod odkazem „Přehrajte si celý příspěvek“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.