Skauti rozvezli po celém Česku betlémské světlo

19. prosinec 2022 14:12, aktualizováno

Betlémské světlo se v těchto dnech šíří Českem. Minulý týden ho z Rakouska do země přivezli brněnští skauti. V sobotu 17. prosince se plamínek odebraný z věčného ohně rozdělil na desítky malých a skupinky skautů ho začaly rozvážet vlaky po celé zemi.

Betlémské světlo představuje plamínek, který se každoročně před Vánoci zapaluje v Betlémě na místě narození Ježíše Krista. Poté bývá dopraven do Vídně, odkud ho následně skauti rozvážejí do dalších zemí, tradičně vlakem. Plamínek symbolizuje mír, lásku a pospolitost.

Na nástupištích v obcích a městech na skauty v sobotu 17. prosince čekala se svými lucerničkami řada lidí, kteří si chtěli betlémské světlo připálit a šířit ho dál. Desítky zájemců vyhlížely vlak i na hlavním nádraží v Plzni. Plzeň byla jednou ze zastávek na trase Praha–Klatovy. Dle slov skautů byl letos zájem lidí opravdu velký.

„Betlémské světlo je pro mě neodmyslitelný symbol příchodu Vánoc. Chodil jsem pro něj odmalička a teď pro něj jezdím. V Plzni jsme ho předali hned v sobotu při mši panu biskupovi. Kdo si nestihl připálit přímo od nás na nádraží, může se zastavit 23. i 24. prosince v některém z plzeňských kostelů, kde bude světlo k dispozici,“ uvedl Petr Beroušek z plzeňského skautského střediska Ichthys.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio