Skauti se sjeli na národní Jamboree Klíč 2008

2. květen 2008
Tento pořad

Více jak dva tisíce skautů z celé republiky se sjelo do Plzně. Na tradičním skautském jamboree se budou až do neděle bavit, navazovat kontakty a předávat si zkušenosti. Skautského národního jamboree Klíč 2008, na které zavítali i zástupci Polska, Německa, ale také Nizozemci a další, se mohou účastnit i lidé, kteří o víkendu přijedou do Plzně na Slavnosti svobody. Skauti pro ně na plzeňském náměstí Republiky a v plzeňské zoo připravili plno zajímavých aktivit. O skautském jamboree více tiskový mluvčí letošního ročníku Martin Štěrba.

Během pobytu, který potrvá do 4. května, budou skauti podnikat výlety po okolí. Čeká je velká GPS hra, obří trampolína, soutěže v deskových hrách, jízdy na koloběžkách, lakros, střelba ze vzduchovek, žonglování, country tance, lukostřelba, a další aktivity. Pro veřejnost připravili na víkend akci nazvanou Barevný skauting, jež se koná na náměstí Republiky a v zoo.

Podle organizátorů je plzeňské jamboree prvním, jež je připraveno podle nového programu skautů. Takzvaný nový program představuje mimo jiné zvládnutí základních předpokladů moderní společnosti. Tedy schopnost komunikovat, vyhledávat informace, řešit problémy i krizové situace, spolupracovat s druhými a být k nim loajální.

Logo

Klíč navazuje na tradici Západočeských jamboree, která byla v Plzni v letech 1996, 1999, 2002 a 2005. Organizátorem akce je Junák - svaz skautů a skautek ČR a Plzeňský kraj. V Plzni se skautingu věnuje více než 1300 dětí i dospělých, kteří se sdružují ve 49 dětských oddílech a šesti klubech dospělých.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio