Škola Montessori v Plzni přesídlila do nových prostor, chystá zde i návazné lyceum

28. září 2024 14:40

Soukromá Základní a mateřská škola Montessori Plzeň se už potřetí přestěhovala. V současnosti se děti učí v Procháskově pavilonu, který vlastní Univerzita Karlova a dlouhé roky sloužil pro výuku budoucích lékařů. Renovace prostor zabrala osm měsíců.

Před dvěma lety opustila Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni své dlouholeté působiště v Procháskově a Pavlovově pavilonu v Plzni a přestěhovala se do nového kampusu na Lochotíně. Nejprve se vedení školy pokoušelo nevyužité budovy prodat, nakonec je ale pronajímá. Do památkově chráněného objektu se letos v září nastěhovala soukromá Základní a mateřská škola Montessori Plzeň. Je to už její třetí působiště.

Stavební úpravy na místě začaly letos v lednu. „Objekt jsme museli nejdřív vyklidit a pak upravit dispozici jednotlivých místností pro své potřeby. Neminulo nás bourání příček, štukování, výmalba, nové podlahy a podobně,“ říká Petr Vicenda, předseda spolku Montessori Plzeň.

Vše se stihlo včas a v září se v novém začaly učit děti. Dle ředitelky školy Gabriely Vicendové je teď k dispozici větší prostor pro půlené třídy na jazyky, pro laboratoře nebo odborné učebny. Ve druhém patře renovace tříd pokračuje – vzniká zde místo pro návaznou střední školu, konkrétně pro přírodovědné lyceum. V září 2025 by sem mohli nastoupit první středoškoláci.

„Aktuální nájemní smlouvu máme s Montessori uzavřenou na pět let,“ uvádí Aleš Koužecký, zástupce lékařské fakulty. „Se spolkem uvažujeme o podání žádosti o dotaci na rekonstrukci budovy, rádi bychom vylepšili opláštění, střechu nebo energomanagement. Možná žádost podáme už v příštím roce.“

autoři: Martina Klímová , abk
Spustit audio

Nejnovější zprávy