Škola ve Městě Touškově očekává v pondělí polovinu svých žáků

Základní školy v Česku se připravují na návrat mladších školáků. Ti mohou znovu do lavic usednout od pondělí 25. května. Umožnila to vláda v rámci další velké vlny rozvolňování opatření proti šíření koronaviru.

Osobní účast při výuce je dobrovolná, záleží tak na rodičích, zda chtějí své dítě poslat zpět do školy, nebo ne. Základem je přísná hygiena, na kterou dbají i v základní škole ve Městě Touškově na severním Plzeňsku.

„Z každé lavice se vyndá jedna židle a bude u ní sedět pouze jeden žák. Lavice se zároveň odsunou dál od sebe. Prostor třídy využijeme maximálně,“ potvrdila Dagmar Mezerová, ředitelka ZŠ a MŠ Město Touškov. Třídní učitelka bude mít u sebe dezinfekční gel. Skupinka, kterou si převezme před budovou, si ihned vydezinfikuje ruce. Děti nebudou chodit do šaten, přezouvat se budou až u své třídy. „Rozdělili jsme toalety. Nakoupili jsme generátory ozonu, budeme třídy po vyučování dezinfikovat. U schodů jsou stojany na dezinfekci,” vyjmenovala jednotlivá opatření ředitelka školy.

K osobní přítomnosti při vyučování na základní školu ve Městě Touškově se přihlásilo přibližně 50 procent dětí. „Jsou třídy, kde byl zájem obrovský a museli jsme je dělit na dvě skupiny. Jsou třídy, kde dětí nastupuje třeba jen pět,” řekla Dagmar Mezerová.

Děti, které zůstanou doma, budou moci sledovat svou třídu online

Na prvním stupni bude podle jejích slov pokračovat běžná výuka. Všechny třídy budou mít své třídní učitelky. „Online výuka už nebude tak detailně propracovaná a v takové formě, jako byla dosud. Všechny děti se budou moci přes internet připojit do hodiny, kde uvidí, co se děje ve třídě,” vysvětlila ředitelka.

„Je to podle mého názoru nebezpečné prostředí. Chodí tam spoustu dětí z různých rodin, z různých skupin. Rodiče chodí do práce. Nemá to cenu na měsíc, teď už to dotáhneme doma,” řekla paní Milada, babička prvňáčka Davida, který se v pondělí do své školní lavice nevrátí, „nenechali jsme ho, aby to měl jako prázdniny. Opravdu se škole věnujeme.”

Úklid ve škole je velmi náročný. „Každou chvíli čistíme dezinfekcí kliky, vypínače, lavice a židle. Děláme to denně. Od pondělka se bude dezinfikovat i v průběhu vyučování o velké přestávce. Až děti opustí školu, začne se znovu. Zabere to opravdu hodně času,” dodala vedoucí vychovatelka Jitka Pařízková, která aktuálně vypomáhá s úklidem školy.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio