Škola ve Stříbře se může pochlubit úspěšnými debrujáry

10. červen 2024 10:55

Gymnázium a obchodní akademie v jednom, to je škola ve Stříbře v Soběslavově ulici. Krom možnosti výjezdů do zahraničí v rámci programu Erasmus tady mají ještě jednu zajímavost – školu navštěvuje hned několik úspěšných debrujárů.

Gymnázium a OA ve Stříbře

Slovo debrujár pochází z francouzštiny a dalo by se přeložit jako zručný, šikovný člověk, který si umí poradit. „Asociace malých debrujárů České republiky je organizace sdružující děti od mateřských škol až po středoškoláky, kteří se zajímají o přírodní vědy, ekologii, biologii, chemii atd.,“ vysvětlila vyučující Jitka Soukupová.

Debrujáři ze Stříbra se pravidelně účastní nejrůznějších soutěží a výstav, a to nejen v rámci České republiky: „Byli jsme například v Abú Dhabí, vloni jsme navštívili Mexiko a letos na podzim bychom se měli podívat na Bali,“ řekla vyučující.

A co na tom, být debrujáry, žáky nejvíc baví? Co je motivuje k tomu, aby se vzdělávali ještě o něco víc, než jejich vrstevníci? „Jde hlavně o zábavnou část vědy. Není to sezení v lavicích, biflování se vzorečků a teoretických věcí, je to spíš ta praktická část, ta zábava okolo,“ popsala žákyně.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio