Školní výlet na Kašperk bude hlavně zábava

24. duben 2009
Tento pořad

Dvě nové prohlídky pro školní výlety připravili letos na nejvýše položeném českém královském hradu Kašperk. Měly by děti zaujmout a poutavou formou jim přiblížit historii. Zohledněn je také věk školáků, a proto budou prohlídky pro 1. a 2. stupeň zvlášť. Jakým způsobem budou probíhat a co zajímavého budou obsahovat - zjišťovala Martina Klímová u kastelána hradu Kašperk - Zdeňka Svobody.

Správci hradu si také slibují, že atraktivní nabídka přiláká více návštěvníků zejména v květnu a červnu, kdy chodí méně lidí. Při speciálních prohlídkách pro školy si děti vyzkoušejí, jaké to je být rytířem, princem, princeznou nebo stavitelem hradu a možná si uvědomí, dějepis nejsou jen letopočty a jména, ale že je to historie lidí s konkrétními osudy.

Děti z prvního stupně základních škol se dozvědí víc o výchově šlechtických dětí v časech zakladatele hradu Karla IV. Proto si zkusí stát se na chvíli mladým českým princem či princeznou. Kluci si vyzkoušejí rytířskou výzbroj a naučí se alespoň malý základ vojenského tréninku, děvčata si obléknou dobový oděv. Společně také vyzkoušejí středověké hračky a pomůcky k výuce, jako je například destička s voskem, do něhož se psalo ostrým hrotem.

Logo

Na děti od šesté třídy až po středoškoláky bude čekat složitější úkol. Při prohlídce budou muset načerpat co nejvíce informací, aby se na konci mohli stát stavitelem hradu. Dostanou slepou mapku, kde bude vyznačená řeka, skála, obchodní stezka a podobně. Podle indicií získaných při prohlídce vyberou nejvhodnější místo, připraví základní požadavky pro projekt, navrhnou, jak stavbu řídit a financovat a předloží námět na provoz hradu.

Hrad Kašperk patří městu Kašperské Hory. Nechal ho v roce 1356 postavit král Karel IV. u kupecké Zlaté stezky z Německa do Čech.

autor: mkl
Spustit audio