Škvarkové placky

Součástí zimních měsíců bývají zabijačky. Mnoho receptů z této akce jsme si v tomto pořadu prezentovali, zejména tlačenky, jitrničky, jelítka, prejty a zabijačkový guláš. Říkali jsme si jak vyškvařit sádlo, aby bylo lahodné. Co ale se škvarky? Těch bývá po zabijačce víc než dost. Zkusme si dneska připravit škvarkové placky. Ty můžeme podávat jako pochoutku, zejména k pivu nebo vínu nebo jen tak. S horkým čajem je to výborná, ale vydatná zimní večeře.

Suroviny na dvacet placek:

500 g hladké mouky

250–300 g škvarků

1 polévková lžíce sádla

2 vejce

300 ml mléka

20 g droždí

1 kávová lžička cukru

mletý pepř

sůl

kmín nebo mák na posypání

trochu mléka na potření

Postup:

Z několika lžic teplého mléka, trochy mouky, cukru a droždí připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vykynout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vlahé sádlo, mletý pepř, sůl, mleté škvarky a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme měkké pružné těsto. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.

Zkynuté těsto dáme na pomoučený vál, utvoříme z něj váleček, který nakrájíme na přibližně 20 stejných dílků. Z každého vytvoříme bochánek, který zploštíme do tvaru placky o tloušťce asi 0,5 cm.

Placky přeneseme na lehce vymaštěný plech a necháme je asi 10 minut odpočinout. Potom je potřeme bílkem a ostrým nožem nařežeme mělké mřížky po celé ploše placek. Posypeme je kmínem nebo mákem a necháme ještě asi 10 minut odpočinout.

Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C do růžového zabarvení.

Celková doba přípravy těchto placek vá potrvá přibližně 2 hodiny.