Škvarkové placky
Škvarkové placky můžeme podávat jako pochoutku, zejména k pivu nebo vínu nebo jen tak. S horkým čajem je to výborná a vydatná zimní večeře.
- 500 g hladké mouky
- 250–300 g škvarků
- 1 polévková lžíce sádla
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 20 g droždí
- 1 kávová lžička cukru
- mletý pepř
- sůl
- kmín nebo mák na posypání
- trochu mléka na potření
Z několika lžic teplého mléka, trochy mouky, cukru a droždí připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vykynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vlahé sádlo, mletý pepř, sůl, mleté škvarky a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme měkké pružné těsto. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.
Zkynuté těsto dáme na pomoučený vál, utvoříme z něj váleček, který nakrájíme na přibližně 20 stejných dílků. Z každého vytvoříme bochánek, který zploštíme do tvaru placky o tloušťce asi 0,5 cm.
Placky přeneseme na lehce vymaštěný plech a necháme je asi 10 minut odpočinout. Potom je potřeme bílkem a ostrým nožem nařežeme mělké mřížky po celé ploše placek. Posypeme je kmínem nebo mákem a necháme ještě asi 10 minut odpočinout.
Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C do růžového zabarvení.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.