Slavíme sv. Martina, tradiční husu si můžeme dát nejen doma, ale také v řadě plzeňských restaurací

10. listopad 2023 13:30

Chystáte se tento víkend na svatomartinskou husu? Dopřát si ji můžete doma i v plzeňských restauracích, které jsou připraveny na nápor návštěvníků a pohostí vás speciálním menu.

Na Martinském trhu v Plzni také prodávají husy

Možná i vy si v nadcházejících dnech budete pochutnávat na svatomartinské huse. Vysvětlení, proč bílý pták s dlouhým krkem patří ke svátku svatého Martina, se nabízí hned několik. Podle jedné z legend husy rušily svatého Martina při kázání, a tak je za trest upekli. Druhý příběh říká, že svatý Martin nechtěl být biskupem a schoval se mezi husy, které ho ale kejháním prozradily. Ať je to, jak chce, tradice martinských hus v Čechách sahá až do 15. století.

„Husy se v minulosti zabíjely právě kolem svatého Martina. Na svatou Kateřinu a Cecilii začínalo draní peří, takže tohle byl přirozený čas, kdy se husy vyřazovaly a proškubávaly. Tento zvyk je poměrně starý a zároveň byl spojený ještě s obecným významem martinského svátku, který znamenal konec hospodářského roku a postupný nástup zimy. Začal výmlat, obnovovaly se smlouvy s chasou i obecními zaměstnanci a dělal se takzvaný martinský pořádek, kdy bylo třeba srovnat všechny účty,“ vysvětluje vedoucí Národopisného muzea Plzeňska Michal Chmelenský.

Čtěte také

Provozovatelé restaurací v centru Plzně se shodují na tom, že se lidé v současné době naučili tento svátek slavit a užít si ho dobrým jídlem právě v nějakém podniku. Restaurace připravují speciální menu, na němž nemůže chybět husí stehno, a hlásí, že většinu míst mají na svatomartinský víkend dlouho dopředu zarezervovanou.

autoři: Lukáš Milota , Alice Baumruková Kotylová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio