Pečená husa s jablky. Tradice na sv. Martina

Proč se na sv. Martina připravuje právě husa? Legendy jsou dvě. V první se praví, že při bohoslužbě husy tolik kejhaly, že za to každý rok pykají a stanou se pochoutkou. Druhá legenda říká, že se sv. Martin skrýval v husím chlívku než byl zvolen biskupem a kejhající husy ho prozradily.

Ingredience
  • mladá husa o hmotnosti cca 3 kg
  • 4 - 6 jablek
  • trochu cukru
  • kmín
  • mléko na potření
  • sůl

Vykuchanou a dobře očištěnou husu zevnitř i zvenku osolíme a necháme ji několik hodin v chladu odležet. Poté ji otřeme vlhkým hadříkem, kterým setřeme přebytečnou sůl. Takto připravenou husu potřeme studeným mlékem, okmínujeme a pomalu pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení odebíráme vypečené sádlo. Je-li husa tučnější, kůži propícháme, aby sádlo mohlo vytékat. Husu podle potřeby obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Když je téměř měkká, podlijeme ji malým množstvím vody a kolem ní naskládáme oloupaná, jádřinců zbavená jablka, která jsme posypali malým množstvím cukru. Jsou-li jablka větší, můžeme je překrojit na čtvrtky nebo osminky. Takto připravenou husu dopečeme. Během dopékání jablka nasáknou výpekem a krásně zkaramelizují. Podáváme s jablkovým kompotem.

Aby byla husa dobře propečená, šťavnatá a měkká, platí jedno staré pravidlo. Kolik kilogramů husa váží, tolik hodin se peče.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko