Slovenské kynuté záviny
recept podle paní Margity z Plané
Suroviny:
Na těsto:
400 g polohrubé mouky
špetka soli
60 g sádla
60 g másla
3 žloutky
1 lžička citrónové šťávy
mléko dle potřeby
na kvásek:
100 ml mléka
20 g droždí
40 g moučkového cukru
na nádivku:
250 g mletého máku
200 ml horkého mléka
230 g moučkového cukru
50 g rozinek
2 tlučené hřebíčky
1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Nádivka:
Mák zalijeme horkým mlékem, přidáme ostatní suroviny a vše promícháme.
Těsto vypracujeme , necháme vykynout, rozdělíme na 3 díly, vyválíme, dáme nádivku. Chvíli necháme kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a zvolna pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Upečené záviny potřeme máslem rozmíchaným s mlékem a rumem. Doba potřebná k rozležení je cca 1 týden.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.