Slovenské kynuté záviny

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

recept podle paní Margity z Plané

Suroviny:

Na těsto:
400 g polohrubé mouky
špetka soli
60 g sádla
60 g másla
3 žloutky
1 lžička citrónové šťávy
mléko dle potřeby

na kvásek:
100 ml mléka
20 g droždí
40 g moučkového cukru

na nádivku:
250 g mletého máku
200 ml horkého mléka
230 g moučkového cukru
50 g rozinek
2 tlučené hřebíčky
1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Nádivka:
Mák zalijeme horkým mlékem, přidáme ostatní suroviny a vše promícháme.

Těsto vypracujeme , necháme vykynout, rozdělíme na 3 díly, vyválíme, dáme nádivku. Chvíli necháme kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a zvolna pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Upečené záviny potřeme máslem rozmíchaným s mlékem a rumem. Doba potřebná k rozležení je cca 1 týden.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.