Slunečnicová poupata chutnají podobně jako artyčoky
V kuchyni můžeme se slunečnicovými poupaty zacházet buď jako s artyčoky, nebo jako se zelenými fazolkami. Což si mnohokrát ověřila autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
„Slunečnice je rostlina, která vydrží do prvních mrazíků. Pochází z jiného kontinentu, z Ameriky, takže má trochu jiný biorytmus než naše domácí rostliny. V srpnu se tedy dají ze slunečnic získat nezralá nerozvinutá poupata, která mají výbornou chuť, můžeme ji připodobnit artyčokům,“ říká labužnicky Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.
Právě nerozvinutá poupata se otáčejí za sluncem, jak se o slunečnicích traduje. Stonek rozvinutých květů stářím tuhne a ty se pak už nepohybují, většinou zůstávají v postavení směrem k východu.
Jana Vlková poupata slunečnic využívá jako součást náplně quiche lorraine, lotrinského slaného koláče.
Quiche se slunečnicovými poupaty
- Na těsto: 150 g hladké mouky
- 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
- 3 - 4 lžíce ledové vody
- špetka soli
- Na náplň: 4 vejce
- 50 ml smetany
- 150 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
- 8 nerozvitých poupat slunečnice roční
Do mouky nasekáme máslo a smícháme podobně jako drobenku. Podle potřeby přidáme studenou vodu a ještě trochu propracujeme. Těsto příliš nehněteme, jinak bude tvrdé.
Dáme do dortové formy, vytáhneme okraje, aby náplň nevytékala, a propícháme vidličkou. Můžeme vysypat suchými fazolemi, aby se těsto nevyboulilo.
Pečeme asi 20 min. při 180 °C. Necháme trochu vychladnout.
Slunečnicová poupata rozkrájíme na poloviny a krátce spaříme v horké osolené vodě.
V míse rozmícháme vajíčka, smetanu a tvrdý sýr a naplníme upečený koláč.
Navrch poklademe slunečnicemi a dáme zapéct, asi 15 minut při 180 °C.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.