Smrt plyne po vodě, nové léto k nám jede…

7. březen 2016

Také už netrpělivě vyhlížíte jaro a sluníčko? Přijďte se symbolicky rozloučit se zimou a přivítat jaro v Plzni! Vynášení plzeňské „smrtky“ proběhne v pátek 11. března a zapojit se může úplně každý. Slavnostní průvod spojený s vynášení zimy v Plzni připravuje Národopisné muzeum Plzeňska.


Zde si můžete stáhnout noty i text nápěvku „Smrt plyne po vodě…“, který se bude při plzeňském vynášení zimy zpívat.

Už Ladislav Lábek ve svém Zvykosloví Plzeňska z roku 1930 píše, že „Neděle smrtná neboli smrtelná honosí se jedním z nejzajímavějších zvyků, o jehož pohanském původu máme i ověřené zprávy historické ze století čtrnáctého. Jest to vynášení Smrti.“ Tímto obřadem u našich předků vrcholila radost z oživlé přírody, která se probouzí po zimním spánku a „smrt“ představuje zlou zimu, se kterou se každý rád rozloučí.

„Vynášení smrti na Moravě“. Autor neuveden (Český Lid, roč. IV., 1895, s. 328 – 329)

O tom, jak vynášení zimy dříve probíhalo konkrétně v Plzni, se bohužel mnoho detailních zpráv nedochovalo. Už ve 20. letech, kdy se této tradice chytili kantoři a žáci plzeňských škol, se v podstatě navazovalo na tradici vyskytující se na Plzeňsku už jen velmi zřídka. Nicméně při rekonstrukci se odborníci z Národopisného muzea Plzeňska opírali nejen o drobné zmínky, které se k Plzeňsku váží, ale také o obecnou charakteristiku tohoto zvyku.

Do vody s ní!

„Smrt“ (Morana, Mořena) představující zimu bývala figurou na dřevěné holi oblečenou do hadrů, s namalovaným obličejem, někde měla velké korále z bílých vyfouknutých vajec. Děti „smrtku“ průvodem vynesly z vesnice ven, kde ji sprovodily ze světa – nejčastěji svržením do vody. Celý zvyk doprovázel nápěv „Smrt plyne po vodě, nové léto k nám jede…“ v různých variantách.

Letošní slavnostní průvod - vynášení „smrtky“ a vítání jara v Plzni proběhne v pátek před „smrtnou nedělí“ 11. března 2016. Sraz je v 11:30 hod před Národopisným muzeem Plzeňska (náměstí Republiky 13, Plzeň).

Poslechněte si Špalíček lidových písní věnovaný letošnímu vynášení zimy v Plzni!

Vítání jara
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.