Snímek věnovaný Mozartovi získal hlavní cenu Tourfilm 2005

7. říjen 2005

Rakouský snímek Mozart 2005 - 250. narozeniny získal letos hlavní cenu na 38. ročníku Mezinárodního festivalu filmů s turistickou tematikou Tourfilm 2005. Odborné poroty rozdělily v Karlových Varech na dvě desítky cen. Hodnotily více než 640 snímků přihlášených rekordním počtem 139 zemí, které byly zařazeny do čtyř soutěžních kategorií.

Tvůrci rakouského snímku odvedli mistrnou profesionální práci a nejvyšší ocenění si zaslouží plným právem. Film, dlouhý asi šest minut, je pozoruhodný nejen formou zpracování, ale i využitím Mozartova odkazu a jeho hudby.

Logo

Porota rozdělila, kromě hlavní ceny, další ocenění celkem ve čtyřech soutěžních kategoriích. V kategorii snímků přihlášených zeměmi a regiony zvítězil portugalský film Jdi hlouběji. Mezi snímky z komerční turistiky uspěl reklamní spot agentur Bohemia Travel Service a World Gray Line Prague. Třetí soutěžní sekci, dokumenty pro televizní vysílání, vyhrál snímek režisérky Zory Cejnkové Kuba inkognito produkovaný Českou televizí. Ve čtvrté kategorii, prezentace na CD-ROM a internetu, zvítězila rakouská webová strana www.salzburg.info.

Vzestupnou úroveň má podle ředitele festivalu Josefa Schütze domácí soutěž Tour region film, jíž se letos zúčastnilo 169 filmů a multimédií. Nejvyšší ocenění získal Zlínský kraj se snímkem Objevte východní Moravu. Nejlepší snímek natočený zahraničními filmaři o České republice letos přivezli filmaři z Maďarska.

Logo

Součástí letošního 38. ročníku festivalu Tourfilm byl také pestrý doprovodný program. Největší zájem byl o přednášku horolezce Reinholda Messnera. Značnému zájmu se těšila také výstava fotografií Jiřího Kolbaby a Vladimíra Šimka.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio