Sobotní kulturní echo

13. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Ve Velkém divadle v Plzni vás okouzlí pohádkový balet Petra Iljiče Čajkovského „Šípková Růženka“. Klasika spojená s moderní choreografií dokáže oslovit diváky bez rozdílu věku – o čemž se můžete přesvědčit sami dnes v 19 hodin.

Ve stejný čas, v 19 hodin, má Komorní divadlo v Plzni na programu Shawovu komedii „Pygmalión“. Na jevišti znovu ožije příběh londýnského profesora Higginse, který se pokouší udělat ze zaostalé holky z ulice, květinářky Lízy Doolittlové, dámu vybraných způsobů. Pod lesklým komediálním povrchem autor předkládá závažnější otázky o svobodě, nezávislosti, stylizaci a opravdovosti.

„Třicet devět stupňů“ – slavný thriller Alfreda Hitchcocka nečekaně zkřížený klaunskou rozpustilostí se vrací na prkna Západočeského divadla v Chebu. Celkem 21 postav v bleskových přeměnách ztvárňují pouze 4 herci - Tomáš Kolomazník, Petr Vydarený, David Beneš a Pavla Janiššová. Naprosto nevýznamný muž se najednou ocitne uprostřed špionážní aféry. Dokáže si zachránit život? Ale kdo mu o něj usiluje? A co vůbec znamená tajemné heslo Třicet devět stupňů? Odpovědi hledejte dnes v 19 hodin v chebském divadle.

„11. národní přehlídka divadla jednoho herce 2013 – Memoriál Slávky Trčkové“ se o víkendu uskuteční v Kaznějově. Zahájena bude dnes ve 13 hodin v Divadelním klubu Šutr. Podrobný program je k dispozici na internetových stránkách kaznějovského souboru Štace.

Postupová přehlídka experimentujícího a studentského divadla „Na Hraně!" pokračuje v Plasích. Na festival se sjely divadelní soubory z Plzeňského i Karlovarského kraje, hraje se v zimním refektáři plaského kláštera a v kině Střela. Po celý víkend je možné divadelní setkání proložit prohlídkou bývalého cisterciáckého kláštera. Podrobný program přehlídky „Na Hraně!" najdete na internetových stránkách Kláštera Plasy nebo pořádajícího občanského sdružení Johan.

„Majebácký divadelní maratón“ vás čeká v plzeňském Dialogu. Divadlo Maebh tam během jednoho večera předvede tři kriminální komedie – „Špička nosu“, „B.O.T.A.“ a „Kde je Lily?“ Jejich autorkou a režisérkou je Oldřiška Ciprová. „Majebácký divadelní maratón“ začne v Divadle Dialog v Plzni v 17 hodin, výtěžek akce bude věnován na dobročinné účely.

Stálice české folkové hudby Nezmaři vystoupí od 20 hodin 30 minut v Saloonu v Plzni na Roudné. Večerní koncert bude slavnostní tečkou za celodenním kláním kapel i jednotlivců v rámci západočeského finále hudebního festivalu Porta. Soutěžní část odstartuje v poledne, večerní program otevře v 19:30 Eret trio.

Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni dnes dopoledne uvítá i své dětské diváky. Ve foyer Velkého divadla je zaujme pohádkovou operou Antonína Dvořáka „Rusalka“, kterou pro dětský věk upravila Lilka Ročáková Rybářová. Představení nazvané „O Rusalce“ je naplánováno na 10. a 11. hodinu 30. minutu.

Spolu se svými dětmi od 6 let se dnes můžete bát v Divadle Alfa v Plzni. Zhlédnete tam představení „Otesánek“ inspirované známou pohádkou. Autor, režisér a představitel jedné z rolí Karel Zima však námět pojal z jiného úhlu – zaměřuje se na rodiče, kteří se řadu let neúspěšně snaží mít dítě a zejména maminka už pomalu ale jistě ztrácí kontakt s realitou. Je to vyprávění místy humorné, napínavé, obsahuje i prvky hororu. Otesánek je originální dřevěná loutka, která za pomoci scénických fíglů vyroste v kočárku do obludných rozměrů, namluvena je dětským hlasem. Kromě ní v představení účinkují dva živí herci. „Otesánek“ v plzeňském divadle Alfa začíná v 15 hodin.

Na Michala z Kouzelné školky se dnes mohou těšit děti v Sušici. Setkání s hercem Michalem Nesvadbou pod názvem „Michal je kvítko“ plné legrace, malých i velkých loutek, písniček, soutěží a dárků nabízí od 17 hodin sušický Kulturní dům Sokolovna.

Do Spáleného Poříčí dnes přijede 7 vinařů, kteří přivezou své vzorky vína ze všech podoblastí Moravy. Po uhrazení účastnického poplatku pak můžete od 13 hodin se sklenkou a mapkou v ruce putovat po městě „Od vína k vínu“. Trasa ochutnávky Vás zavede do historických objektů Spáleného Poříčí a na závěr dne do sokolovny, kde bude od 19 hodin hrát cimbálová kapela.

Pochod za mašinkou do Bezdružic - aneb otevírání jara na lokálce pro malé i velké můžete absolvovat právě dnes. Start je v 9 hodin 35 minut na vlakové zastávce Strahov, trasa 12 km. Jedná se o jednu z doprovodných akcí k výstavě „Plzeň jede s Evropou“, která je do 19. dubna instalována v mázhausu plzeňské radnice.

Kolem pěti set nejrůznějších trofejí ulovených na Rokycansku za rok 2012 je k vidění na tradiční výstavě zdejšího Okresního mysliveckého spolku v areálu Středního odborného učiliště lesnického a zemědělského v Rokycanech. Koná se ještě dnes od 9 do 17 a zítra od 9 do 11 hodin. V rámci této akce dnes od 9 hodin proběhne i jarní svod loveckých psů, přičemž zahrají trubači „Přátelé z Rokycan“. Kromě myslivců se na výstavě prezentují také rokycanští ochránci přírody.

Spustit audio

Více z pořadu