Sobotní kulturní echo

20. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Význam kreativity lidí pro společnost a jejich schopnost hledat díry na trhu – to je téma letošní akce „Kulturquell“, která dnes proběhne v bývalém kině Elektra v Plzni. Do krajské metropole se sjede řada osobností z nejrůznějších oborů lidské činnosti, aby diskutovaly s veřejností. Na internetu je možné si s nimi rezervovat půlhodinový osobní rozhovor. Diskusnímu odpoledni budou od 11 hodin předcházet komentované prohlídky prostor někdejšího kina, nyní vietnamské tržnice, spojené s ochutnávkou vietnamské kuchyně a přiblížením vietnamských tradic. Na místě své kuchařské umění spolu s vietnamskými kuchaři předvede také známý mladý kuchař Martin Škoda.

Na „Dni domažlického vikariátu“ dnes budou vítáni zájemci z řad věřících i nevěřících. Program je zaměřen na „Eucharistii – svátost lásky“, účast přislíbil mimo jiné páter Vojtěch Kodet, převor řádu karmelitánů z Kostelního Vydří, významná osobnost katolické charismatické obnovy v Česku. Přijít můžete od třičtvrtě na 10 do třičtvrtě na 3 do Městského kulturního střediska v Domažlicích, v 15 hodin bude následovat mše svatá v domažlickém arciděkanském kostele celebrovaná plzeňským biskupem Františkem Radkovským.

Velké divadlo v Plzni dnes uvádí jednu z nejúspěšnějších komických oper Gaetana Donizettiho „Nápoj lásky“. Líčí příběh z italského venkova o nesmělém mladíkovi zamilovaném do bohaté mladé selky, kterou se snaží získat pomocí nápoje lásky od potulného mastičkáře. Ve skutečnosti dostává jen obyčejné víno - když se dostatečně napije, ztrácí ostych. Operu nastudovanou v italském originále s českými titulky si můžete vychutnat od 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

Má člověk právo prodlužovat si uměle život? K zamyšlení vás dovede Čapkova „Věc Makropulos“ dnes večer v Divadle Dialog v Plzni. Krutou komedii s prvky sci-fi v režii Jakuba Zindulky tam v 19 hodin v premiéře sehraje divadelní soubor Spodina.

Ruskou klasiku „Tři sestry“ Antona Pavloviče Čechova nabízí dnes naposledy Západočeské divadlo v Chebu. Derniéra jedné z nejkrásnějších a nejlepších her světové dramatiky v chebském divadle začne v 19 hodin.

„Perníkovou chaloupku“ Vítka Peřiny na 15. hodinu nachystalo plzeňské Divadlo Alfa. Pohádka je podána iluzivně marionetami tak, jak si ji pamatuje starý pecař, který ji vypráví mladému pecaři. A navíc tihle dva jsou zároveň zapálenými venkovskými muzikanty a tak si děti během představení zopakují i pár nejznámějších lidových písniček, které je naučila maminka. Představení je určeno divákům od 4 let.

Regionální přehlídku dětských divadelních, recitačních a loutkářských kolektivů pro Plzeňský a Karlovarský kraj „Tartas 2013" můžete ještě dnes a zítra navštívit v Dobřanech. Organizátory jsou plzeňské občanské sdružení Johan s dobřanským Káčkem, nejúspěšnější soubory postoupí na národní přehlídku „Dětská scéna". Podrobný program je k dispozici na www.prehlidky-johan.net.

Oslavit Mezinárodní den amatérského rádia dnes můžete na Hvězdárně v Rokycanech. Přednášky a prezentace z činnosti radioamatérů ve spolupráci s hvězdárnou připravil plzeňský Radioklub. Na rokycanskou hvězdárnu jste zváni od 9 do 16 hodin, vstup je zdarma.

Nová turistická trasa dnes bude slavnostně otevřena na severním Plzeňsku. Propojí Naučnou stezku Ludvíka Očenáška se Svatojakubskou cestou. Slavnostní akt je naplánován na 14. hodinu v hájovně Lipovka v Lomanech, ve které je umístěno Muzeum těžby borové smoly občanského sdružení Přeskopec, jež se o novou turistickou trasu také zasloužilo.

„Venkovské expo" pokračuje v areálu Světovaru v Plzni na Slovanech. Čekají vás zajímavosti z venkova - procházka po živé mapě, ochutnávka místních specialit, kulturní vystoupení ochotnických souborů a lidové hudby, vždy ve 20:15 loutková hra "Viktorka na Řípu". Těšit se můžete i na tipy na výlet na místa, která běžným návštěvníkům často zůstávají skrytá. Svůj regionální rozměr představuje projekt Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015. Nechybí ani výtvarné dílny pro děti i dospělé, řemeslný jarmark a typická venkovská hospoda s harmonikáři a pivem uvařeným speciálně pro tento veletrh.

„Báječnou chemií“ zabaví o tomto víkendu své návštěvníky plzeňská Techmania. Například si vyzkoušíte vyrobit vlastní lepidlo, přeměnit mléko v plast a prozkoumáte chemické vlastnosti rozinek – dnes a zítra mezi 10. a 17. hodinou v plzeňské Techmanii.

Nejstarší jihočeská dechovka Babouci dnes vystoupí v Klášterci nad Ohří. Koncert pořádá Sdružení seniorů města Kadaně a Klášterce nad Ohří, koná se od 19 hodin kláštereckém Kulturním domě.

Spustit audio

Více z pořadu