Sobotní kulturní echo

27. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Dnes máte možnost vidět poslední projekce 26. ročníku festivalu českých filmů „Finále Plzeň“. Hlavní ceny Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný a dokumentární film i další festivalová ocenění budou večer předány v Měšťanské besedě. Dnešní program včetně výčtu hostů je k dispozici na internetových stránkách www.festivalfinale.cz. Nás ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň před polednem navštíví režisér a herec Radim Špaček.

Františkovy Lázně si dnes připomínají 220. výročí založení města, které je pojmenováno po svém zakladateli císaři Františku I. Oslavy zahájí v 10 hodin na Národní třídě Dechový orchestr a mažoretky z Mariánských Lázní. Odpoledne bude od 14 hodin patřit chebské hudební skupině Starovarka, která zahraje v altánu u Společenského domu. Večer v 19 hodin 30 minut pak oslavy vyvrcholí koncertem Západočeského symfonického orchestru ve františkolázeňském Divadle Boženy Němcové. V případě nepřízně počasí venkovní program odpadá.

„Plzeňský Majáles“ dnes završí 24. ročník open air festivalu v unikátním prostředí lochotínského amfiteátru. Na třech hudebních scénách se vystřídá přes 30 interpretů, mezi nimi Kryštof, Tomáš Klus, Vypsaná Fixa nebo Mňága a Žďorp. Chybět pochopitelně nebude tradiční doprovodný program, jako jsou majálesové svatby na 24 hodin, cyklus soutěží o titul „Majálesový Borec“, hry pro děti i dospělé a spousta další zábavy. Program v amfiteátru v Plzni na Lochotíně startuje v pravé poledne, areál bude otevřen o půl hodiny dříve.

Na operetu „Polská krev“ Oskara Nedbala láká Velké divadlo v Plzni. Opereta měla premiéru ve Vídni v říjnu 1913 a první české provedení se uskutečnilo už dva měsíce poté, v prosinci téhož roku, v Plzni. „Polská krev“ bývá označována za nejlepší dílo Oskara Nedbala a je druhou z jeho šesti operet. Přesto právě na základě toho, jaká hudba v ní zní, odmítají mnozí řadit jejího skladatele k tehdejší vídeňské skupině. Nedbalova hudba zůstala výrazně česká – v plzeňském Velkém divadle se jí můžete nechat unášet v 19 hodin.

V Komorním divadle v Plzni vám bude od 19 hodin zpívat „Edith vrabčák z předměstí“, přesněji řečeno Radka Fišarová v roli slavné francouzské šansoniérky Edith Piaf. Do jevištní podoby její osudy převedl přední český choreograf Libor Vaculík, autor libreta i režisér inscenace.

„Šťovík, pečené brambory“ – to je hořká nejen fotbalová komedie maďarského autora Zoltána Egressyho o třech dějstvích a dvou poločasech, kterou dnes v plzeňském Dialogu v premiéře uvede Divadlo JakoHost. Tři fotbaloví rozhodčí v jedné šatně a spousta nevyřízených účtů vás v Divadle Dialog v Plzni čekají ve 20 hodin.

Jevištní prostory Karlovarského městského divadla dnes přivítají neprofesionální taneční soubory scénického tance z Karlovarského a Plzeňského kraje na přehlídce „Tanec, tanec 2013“. Těšit se můžete na odpoledne plné pohybu, tance a hudby, během kterého zhlédnete taneční choreografie ucházející se o postup do celostátního kola v Jablonci nad Nisou. Krajská postupová přehlídka scénického tance mládeže a dospělých začne v divadle v Karlových Varech v 16 hodin.

„Víra, láska, naděje“ pod tímto mottem se dnes koná koncert v kostele Zvěstování Panny Marie v Ostrově. Pod vedením sbormistra Jiřího Navary tam v 17 hodin vystoupí pěvecký sbor Mariánská. Koncert uzavře výstavu prací akademické malířky Ladislavy Nouzecké „Křížová cesta“.

Jarní koncerty Sušického dětského sboru jsou na dnešek naplánovány ve Smetanově sále Gymnázia v Sušici. V 15 a v 17 hodin se představí přípravné sbory – Broučci a Sluníčka, v 19 hodin 30 minut zazpívají Včelky, Hlavní sbor a hosté ze Základní umělecké školy Strakonice. Zváni jste do sušického gymnázia.

Oblíbená plzeňská skupina Palice koncertuje od 21 hodin v music klubu U Čoudy ve Starém Plzenci.

Nejproslulejšího hrdinu českého loutkového divadla – Kašpárka – dnes dětem přiblíží Divadlo Alfa v Plzni a to v pohádce Jiřího Skovajsy „Kašpárek a Indiáni“. Přátelské škorpení vykuka Kašpárka s venkovským pantátou Škrholou vyústí v Kašpárkovu plavbu do Ameriky – co všechno tam zažije, mohou diváci starší 4 let zjistit od 15 hodin v plzeňské Alfě.

Sobotní představení pro děti nabízí také Káčko v Dobřanech. Divadlo Dráček tam sehraje pohádku „Jak se vodník chtěl ženit“, která pojednává o mláďátkách, úklidu rybníka a jak titul napovídá o zamilovaném vodníkovi – dnes v 15 hodin v dobřanském Káčku.

Spustit audio

Více z pořadu