Sobotní kulturní echo

4. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na řadě míst západních Čech probíhají o tomto víkendu oslavy 68. výročí osvobození. Poslední dny 2. světové války ve městě a osvobození americkou armádou si připomíná také krajská metropole Plzeň. Podrobný program „Slavností svobody" je k dispozici na http://www.plzen1945.cz.

Karlovy Vary zahajují novou lázeňskou sezónu. Při této příležitosti je v Karlovarském městském divadle od 16 hodin připravena premiéra hudebně taneční fantazie „O zem by se rozbilo", inspirovaná slavným „Otvíráním studánek“ Bohuslava Martinů. Představí se v ní žáci všech uměleckých oborů Základní školy a Základní umělecké školy Karlovy Vary. Večer je pak na programu unikátní audiovizuální projekt „Vernum", vytvořený speciálně pro lázeňskou metropoli. Pochází z dílny Tomato Production a umělecké skupiny The Macula Promítání na fasádu karlovarského divadla začne po setmění, ve 22 hodin, a ve čtvrthodinových intervalech potrvá až do půlnoci.

„Rockovou mši" provede dnes od 19 hodin 30 minut v Grandhotelu Pupp Karlovarský symfonický orchestr. Stane se tak v rámci jeho mimořádného koncertu u příležitosti zahájení nové lázeňské sezóny. Ve společném nastudování Karlovarského symfonického orchestru, skupiny KRB, Yvety Blanarovičové a vokálních sólistů z Anglie zazní rocková a duchovní hudba ve velkém orchestrálním aranžmá. Autory projektu jsou skladatel Daniel Kyzling a anglický písničkář John de Jong.

Komedii Williama Shakespeara „Jak se vám líbí" uvede dnes v premiéře Velké divadlo v Plzni. Společnosti u dvora vládnou násilí, intriky a ctižádost. Jedinou možností, jak si zachovat vlastní tvář a najít vnitřní harmonii, je útěk. Útočiště pronásledovaným poskytne krajina snů - kouzelný Ardenský les, kde je možné se nejenom vypořádat se zmatky lásky, ale také nalézt pravdu o ceně života a poznat radost z odpuštění. Hra „Jak se vám líbí" je nabídkou jak moudrého pohledu na život, tak hravé jevištní komediálnosti. Radost z bytí z ní můžete čerpat od 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

„Adéla ještě nevečeřela“ - muzikál scénáristy a textaře Radka Balaše a hudebního skladatele Ondřeje Brouska vás pobaví v 19 hodin v Komorním divadle v Plzni. Muzikál se hrdě hlásí ke své filmové předloze, přidává ovšem mnoho nového. Dočkáte se i překvapení v podobě zpívající a tančící Adély, která se má ke svému zločinnému stvořiteli s přítulností takřka milostnou.

„Prolomit ledy“ - sociální groteska o tom, že dobro a zlo v duši člověka má někdy velmi nejasné hranice, vás osloví v Západočeském divadle v Chebu. Francouzský dramatik Joël Pommerat píše na ostří nože, chladnokrevně, ale s velkou dávkou humoru a ironického odstupu, což ostatně můžete v chebském divadle posoudit sami - dnes v 19 hodin.

Dechová hudba Horalka z Chodska dnes koncertuje v Obecním domě v Oboře na severním Plzeňsku. Zváni jste na 17. hodinu.

„Sokolovské Zvonkobraní“ - 2. ročník soutěžní přehlídky dětských pěveckých sborů se od 10 do 16 hodin uskuteční v Městském divadle Sokolov.

První letošní výstavu dnes slavnostně otevírá Galerie ve věži v Plané u Mariánských Lázní. Do 5. června tam budou k vidění obrazy výtvarnice existenciální figurativní malby, ilustrátorky a scénáristky Ivany Lomové. Vernisáž v plánské Galerii ve věži se koná od 18 hodin, expozicí vás provede sama autorka.

Výstavu fotografií židlí z Vídeňského kongresu 1914 - 1915 můžete ode dneška navštívit na zámku Kynžvart. Židle tvořily set s rozkládacím stolem, který je součástí zámecké expozice a najdete jej v pracovně kancléře Metternicha. Výstava patří k oslavám 240. výročí kancléřova narození. V kynžvartském zámeckém parku se dnes také můžete zúčastnit „Vítání ptačího zpěvu".

Jarní otevírání a požehnání léčivého pramene u Hauswaldské kaple nedaleko Srní je naplánováno na dnešní 10. hodinu. Mši svatou bude sloužit páter Tomas van Zavrel, hudební doprovod zajistí německý Liederkranz a Monumentum ze Sušice.

„Vodní svět Chanovicka" vás dnes přivítá v zámeckém areálu v Chanovicích. Těšit se můžete na křest nové stejnojmenné knihy o rybářství a rybníkářství v oblasti, zahájení výstavy snímků přírody členů Foto klubu Nepomuk, hudební produkci blatenské kapely Z Vršku a ukázky přípravy a ochutnávky rybích specialit. Do chanovického zámeckého areálu přijďte od 13:30 do 18 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu