Sobotní kulturní echo

15. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Hlavním programem „Historického víkendu" dnes a zítra ožije centrum Plzně. Jeho ústředními postavami letos jsou panovníci Karel IV. a Rudolf II. Náměstí Republiky ovládnou strašidla a mumraje plzeňské už v 10 dopoledne a zůstanou až do pozdních večerních hodin. Podrobný program najdete na internetových stránkách: akce.plzen.eu.

Souběžně s „Historickým víkendem" se v krajské metropoli tradičně koná také „Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň". Patří mu zejména scéna U Branky, která se lidovými písněmi rozezní půl hodiny před polednem. Každoroční slavnostní krojovaný průvod městem je naplánován na 14. hodinu. Více se dozvíte na stránkách festivalu: mffplzen.eu

U příležitosti 830 let Stříbra se dnes uskuteční Slavnosti města Stříbra. Zváni jste od 11:30 na stříbrské náměstí, bohatý kulturní program vyvrcholí koncertem Xindla X a půlnočním ohňostrojem.

Dobřany si dnes „Svatovítskými oslavami" připomínají 770. výročí první zmínky o městě. Ve 13:30 je na náměstí zahájí dětský muzikál „Z pohádky do pohádky" v podání žáků dobřanské základní školy, následovat budou hudební vystoupení, která potrvají až do půlnoci. Hlavní hvězdou večera bude Janek Ledecký.

Jízdy vlaků s parní lokomotivou, živé obrazy ve Stupně a v Radnicích, slavnostní průvod v dobových kostýmech, Švejkovy c.k. manévry, folk country festival „Radnické sedlo", malování s dětmi, ukázky starých řemesel a mnoho dalšího vás dnes čeká na „Radnických kulturních slavnostech". Program i s jízdním řádem parních vlaků je k dispozici na stránkách města Radnice. Slavnosti pokračují i zítra.

Krajský festival uměleckých projektů s mezinárodní účastí „Chebské dvorky" vás ještě dnes přivítá v Chebu. Přináší pestrý program sestavený z výstav, divadelních, filmových i hudebních představení a řady tvůrčích dílen. Podrobný program a festivalovou mapu hledejte na internetových stránkách chebskedvorky.galerie4.cz.

Derniéru Mozartovy opery oper „Don Giovanni" na dnešek nachystalo Velké divadlo v Plzni. Operu na jeden z nejstarších divadelních námětů o prostopášném svůdci žen Donu Juanovi v režii Zbyňka Brabce si tam můžete vychutnat od 19 hodin.

Plzeňské Komorní divadlo dnes - naposledy v této sezóně - uvádí Shawovu komedii „Pygmalión". Pod lesklým komediálním povrchem autor nastoluje závažnější otázky o svobodě, nezávislosti, stylizaci a opravdovosti - v 19 hodin v Komorním divadle.

Tři známé komediální aktovky od autorů konce 18. století s přesahem do současné doby předvede v Divadle Dialog v Plzni pod názvem „Tři komedie z aktovky" divadelní spolek DC Eagle. Uvidíte dvě komedie o vztazích z různých společenských vrstev a bláznivou grotesku z jedné odpolední oslavy jubilea v bance - ve II. premiéře v 19 hodin v plzeňském Dialogu.

Láká vás mystika, výklady karet, numerologie, astrologie, alternativní medicína, nauky založené na sebepoznání a návratu k přírodě? Přijďte od 10 do 18 hodin na „Plzeňské čarování na dvorku" do galerie Mystique v Plzni.

Na výstavu kosatců můžete dnes a zítra zamířit na Obecní úřad v Dlažově na Klatovsku. Budete si tam moci prohlédnout zejména americké a francouzské odrůdy, ve velkém množství barevných kombinací a tvarů, se spoustou novinek posledních let. Po celou dobu akce bude odbornou poradnu zajišťovat pěstitel Pavel Novák. Po oba dny bude výstava kosatců v Dlažově otevřena od 10 do 16 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu