Sobotní kulturní echo

17. srpen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

V Mariánských Lázních probíhá 54. ročník „Chopinova festivalu". Dnes má na programu „Koncert vítězů 9. Mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina". Zváni jste na 20. hodinu do mariánskolázeňského Městského divadla.

Houslová virtuózka Gabriela Demeterová od 18 hodin koncertuje v kostele svatého Petra a Pavla v Horažďovicích, na klavír ji doprovodí Luděk Šabaka. „Mariánský koncert" má podtitul „Ludwig van Beethoven - Hudba a duše génia".

Akce pojmenovaná „Štíty stříbrného lva" se o tomto víkendu koná na hradě Velhartice. Už potřetí se šumavská památka přesouvá v čase zpátky, do středověku. Natrefíte tam na dobové postavy a vojenský tábor, uvidíte rytířský turnaj i ukázky ranhojičství včetně operace. Svůj um a zručnost předvedou řemeslníci, dávné vaření zas kuchaři. Do středověku se na hradě Velhartice můžete přenést dnes i zítra od 10 do přibližně 18 hodin.

„Historické slavnosti" dnes pokračují na zámku v Červeném Poříčí. Jejich vyvrcholením bude bitva o zámek - která se uskuteční hned dvakrát: v15 a v 21 hodin. Už od 14 hodin jsou ale v areálu zámku připraveny šermířské souboje, divadelní i hudební vystoupení a dobové tržiště. V ceně vstupenky budou zahrnuty také komentované prohlídky zámku v Červeném Poříčí naplánované na každou celou hodinu mezi14. a 17. hodinou.

Svědkem bitvy z období 30-tileté války můžete být dnes a zítra od 15 hodin na zámku Zbiroh. Pestrý doprovodný program tam začne už hodinu po poledni.

„Středověkými slavnostmi purkrabího Půty" o tomto víkendu ožije hrad Loket. Přijďte nasát atmosféru starých časů, přihlížet rytířskému klání, bavit se u divadelních taškařic, obdivovat kejklířské kousky nebo se zaposlouchat do tonů středověké hudby - po oba dny od 10 do zhruba 18 hodin.

Také Tachov dnes ovládnou dvoudenní „Historické slavnosti" a to od 10 hodin do 2 do rána. Patří k nim průvod v dobových kostýmech, koncert Romana Vojtka, ohňová show s ohňostrojem, retro disko a mnoho dalšího.

Na „Tradiční Srnskou pouť" láká šumavská obec Srní. V 10 hodin se můžete zúčastnit „Hubertské mše" u Hauswaldské kaple, následovat bude slavnostní procesí se sochou Panny Marie a česko-německá poutní mše v kostele Nejsvětější Trojice. Chybět nebude zábavný a kulturní doprovodný program, který skončí v pozdních nočních hodinách.

Hudební produkce, chovatelská výstava, fotbalové utkání a výstava snímků kladrubských fotografů - to všechno vás dnes čeká v rámci „Kladrubské pouti". Součástí programu je také závěrečný koncert hudebního festivalu „Kladrubské léto" v klášteře od 15 hodin - účinkovat budou Václav Hudeček, Miroslav Laštovka a Consortium pragense orchestra.

Za pouťovou zábavou se vším, co s ní bývá spojené - tedy kulturním a sportovním programem, zahrádkářskými a chovatelskými výstavami, pouťovými atrakcemi a stánkovým prodejem - se dnes i zítra můžete vydat také do Plas a Poběžovic.

V plném proudu je „Karlovarský pivní festival" před hotelem Thermal v Karlových Varech. Kromě prezentace západočeských pivovarů se můžete těšit například na trh řemesel a odpoledne i na pestrý doprovodný program.

V Chlumčanech na jižním Plzeňsku budete i dnes vítáni na „Dni Chlumčan", který nabízí například divadelní představení pro děti, vystoupení orientálních tanečnic, koncert několika kapel a ohňostroj.

„Madagaskar 3" - animovaná americká komedie vás rozesměje v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. „Filmové noci" včera změnily začátek projekcí - promítá se už od 20 hodin 45 minut.

Spustit audio

Více z pořadu