Sobotní kulturní echo

24. srpen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Do závěrečného dnu vstupuje 54. ročník "Chopinova festivalu" v Mariánských Lázních. Na "Matiné" v evangelickém kostele se v 10:30 představí houslista Jiří Vodička, který zahraje skladby Paganiniho, Bacha, Prokofjeva a dalších komponistů. Na večer od půl osmé je pak v mariánskolázeňském Společenském domě Casino naplánován "Slavnostní závěrečný koncert": Západočeský symfonický orchestr bude řídit kanadský dirigent Charles Olivieri-Munroe, vyslechnete si hudbu Chopina a Dvořáka. Sólo na klavír přednese německý pianista Benjamin Moser.

Multižánrový festival "Výletnění" o víkendu pokračuje v Plané u Mariánských Lázní. Zpěv, hudba, poezie, lidové písničky ve znakové řeči, divadlo pro děti i dospělé - to všechno vás tam dnes od 13 do pozdních večerních hodin čeká. Podrobnosti jsou k dispozici na www.plzen2015.net.

"Valdštejnské slavnosti" můžete také dnes navštívit v Chebu - a nebudete vědět kam dřív, jestli na Chebský hrad, náměstí Jiřího z Poděbrad nebo do areálu Krajinka. Tam všude se už od 10 hodin bude něco zajímavého dít. V 16 hodin vypukne "Velká Chebská bitva" a večer v půl osmé nastane velkolepé loučení se slavnostmi i vévodou v podobě pochodňového průvodu městem, vlajkové show a komponovaného ohňostroje s překvapením.

O prázdninových sobotách můžete na hradě a zámku Horšovský Týn absolvovat noční prohlídky a nejinak tomu bude i dnes. Jejich podtitul je "Jak se co dělá" a jsou zaměřeny na blížící se rekonstrukci Purkrabství. První ze 4 dnešních prohlídek se uskuteční v 19 hodin.

"Nevědomí" - akční sci-fi s herci Cruisem a Freemanem v hlavních rolích dnes uvidíte v rámci "Filmových nocí" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. Film režiséra Kosinskiho se tam bude promítat v obvyklý čas - od 20 hodin 45 minut.

Na "Tradiční slavnosti piva" láká pivovar v Chodové Plané. Nachystal pro vás mimo jiné vystoupení Plzeňských heligonkářů, revivalových Kroků Michala Davida a skupiny Děda Mládek Illegal Band, dále netradiční prohlídky pivovarského provozu a skalních sklepů, ve spolupráci s Českými drahami jízdy zvláštních vlaků a mnoho dalšího. Své brány otevře dopoledne v 10 hodin a předpokládaný konec slavností piva je hodinu po půlnoci.

Na "Bartolomějskou pouť" zamiřte do Březína u Nečtin. Poutní mši svatou tam bude od 9:30 celebrovat plzeňský biskup František Radkovský. Na odpoledne od 14 hodin je připraven bohatý program, který zahrnuje indiánskou show, vystoupení Konrádyho dudácké muziky, taneční představení Hradeckých panenek, přehlídku historických vozidel a motocyklů i komentované prohlídky vesnického muzea. Účast přislíbila také herečka Bára Hrzánová.

"Mysliveckým odpolednem" dnes ukončí letní prázdniny Kozojedy na severním Plzeňsku. V plánu jsou mimo jiné ukázky mysliveckého troubení, výstava loveckých trofejí, předvedení loveckých psů, sokolnictví a vábení zvěře, pro děti pak soutěže o ceny. Zváni jste na 13:30 na hřiště TJ Sokol Kozojedy.

Spustit audio

Více z pořadu