Sobotní kulturní tipy

14. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Hlavním programem „Historického víkendu" v sobotu a neděli ožije centrum Plzně. Náměstí Republiky ovládnou strašidla a mumraje Plzeňské už v 10 dopoledne a zůstanou do pozdních večerních hodin, kdy dnešní dění završí ohňostroj. Tradiční vejšlap strašidel centrem města je naplánován na 21:15, bude spojen s pokusem o co nejdelší osvětlený průvod - takže, milá strašidla, lampióny a další světýlka si přineste s sebou.

Souběžně s „Historickým víkendem" se v Plzni koná také „Mezinárodní folklórní festival CIOFF Plzeň". Patří mu zejména scéna U Branky, která se lidovými písněmi rozezní hodinu před polednem. Každoroční slavnostní historický a krojovaný průvod vyrazí na svoji cestu městem ve 14 hodin.

Politický kabaret „Políbila Dubčeka" má v 19 hodin premiéru v Západočeském divadle Cheb. Autorem hry je Karel Steigerwald, kterého k jejímu napsání inspiroval dokument Martina Dolenského „Polibek Alexandra Dubčeka". Ten vznikl na základě fotografie z podzimu 1968, na níž učnice z Tesly Hloubětín vítá v továrně tehdy ještě legendu Pražského jara. Chebské Západočeské divadlo je teprve druhou scénou, která hru zařadila na svůj repertoár, režie se ujal Šimon Dominik.

Na operetu Oscara Nedbala „Polská krev" láká Velké divadlo v Plzni. Populární písničky jako „Jste kavalír, to vím" nebo „Blondýnky něžné" si vás ve Velkém divadle opět získají v 19 hodin.

Festival „Cimrman na vsi" pořádá divadelní společnost TRUS Trnová a to od 15 hodin v TRUSTEÁTRU na zahradě Obecního úřadu v Trnové. Pokud festival navštívíte, uvidíte tři cimrmanovská představení. Můžete se těšit také na country hudbu plzeňského seskupení „Kdo má čas“. Výtěžek z festivalu poputuje na konto Paraple.

Evangelický kostel v Kralovicích se u příležitosti 80. výročí položení základního kamene stane dějištěm gospelové bohoslužby. Podílet se na ní budou duchovní všech církví, které v Kralovicích působí, zazpívá plzeňský sbor Touch of Gospel. Do kralovického Evangelického kostela přijďte na 18. hodinu.

50 let od svého založení si letos připomíná Národní přírodní rezervace SOOS na františkolázeňsku. Při této příležitosti se od 14 hodin před vstupem do rezervace uskuteční přednáška k vydání knihy „SOOS - 50 let", vývoj rezervace přiblíží její dlouholetý správce Karel Brož. Následovat bude autogramiáda autorů publikace a zahájení výstavy dosud nezveřejněných fotografií a plakátů se vztahem k vývoji Národní přírodní rezervace SOOS.

Sbor dobrovolných hasičů Nezvěstice slaví 130 let své existence - a zváni jste také vy. Ve 13 hodin vyjde od Sokolovny slavnostní průvod a za doprovodu dechovky se přesune na nezvěstické koupaliště. Tam je připraven bohatý program, jehož součástí je i přehlídka hasičské techniky. Do 18 hodin bude na místě vyhrávat Budvarka, od 21 hodin vystoupí rocková skupina Extra Band revival.

„Den Českého lesa" proběhne u rozhledny Havran na Tachovsku, která se po kompletní rekonstrukci oficiálně otevírá pro veřejnost. Na programu jsou hry a soutěže pro děti, vystoupení trubačů Kolowratových lesů, tachovských Komedyjantů a prezentace regionálních spolků a organizací - od 14 hodin u rozhledny Havran, vstup je volný.

Na „Traktoriádu" můžete zamířit do Lhotky u Radnic na Rokycansku. 10. ročník jízdy zručnosti traktorů tam začne v 11 hodin, soutěží se v 5 kategoriích.

Upozornění:
Dnešní koncert Štěpána Raka a jeho syna Matěje na zámku v Manětíně se ze zdravotních důvodů ruší. Náhradní termín byl stanoven na příští sobotu, 21. června, vstupenky zůstávají v platnosti.

Spustit audio