Sobotní kulturní tipy

21. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Sobota je hlavním dnem „Oslav 870. výročí první zmínky o Nepomuku". Nepomucké náměstí ovládnou kejklíři, šermíři, hudebníci i tanečníci, připravena jsou také divadelní představení pro děti.
V 11 hodin oslavy zahájí průvod účinkujících, celodenní program vyvrcholí ve 23 hodin projekcí prezentující kulturní a historické dědictví města a regionu doplněnou ohňostrojem. O půlnoci dnešní část oslav uzavře rozsvícení zámku Zelená Hora. Po celý den se bude na náměstí v Nepomuku konat historický jarmark.

Oslavou pivovarnictví jsou letošní „Radnické kulturní slavnosti" v Radnicích na Rokycansku. Od 13 hodin po celé odpoledne se budou na náměstí prezentovat malé pivovary Plzeňského kraje a budou zpřístupněny historické ležácké sklepy bývalého městského pivovaru. Těšit se můžete také na živý obraz „Z historie radnických hostinců" a řadu hudebních vystoupení. Předtím - dopoledne od 10 hodin - bude radnické náměstí patřit dětem. Součástí slavností je tradičně také country-folkový festival „Radnické sedlo", který začne v 18 hodin na Letní scéně u městského rybníka.

Greenhorns s Janem Vyčítalem, Děda Mládek Illegal Band a Lucie revival jsou hlavními taháky letošních „Slavností města Horní Bříza". Už od 13 hodin vás na hřišti u hornobřízské sokolovny čekají hudební, zábavná i sportovní vystoupení. O půlnoci program završí slavnostní ohňostroj.

„Popelku" - klasický balet Sergeje Prokofjeva na motivy pohádky Charlese Perraulta dnes nabízí Velké divadlo v Plzni. Pohádkový sen o dívce, která nalezne svého prince, tam můžete snít od 19 hodin.

Chebský hrad dnes ožije „Snem čarovné noci". Jde o Shakespearovu hru známou jako „Sen noci svatojánské" v novém překladu Jiřího Joska a podání herců Západočeského divadla Cheb. Představení je naplánováno na 21. hodinu.

Kytarový virtuóz Štěpán Rak koncertuje společně se svým synem Janem Matějem na zámku Manětín. Spojením klasické hudby a melodií Jaroslava Ježka vás na manětínském zámku osloví ve 20 hodin.

Na „Svatojánskou noc na Pleši" zve Město Bělá nad Radbuzou. Česko-německou mši svatou při svíčkách bude na základech kostela svatého Jana Křtitele sloužit plzeňský biskup František Radkovský. Hudební doprovod zajistí žáci Základní umělecké školy v Bělé nad Radbuzou, pěvecký sbor města a varhaník Pavel Samek. Začátek je v 21 hodin.

Na Zelenohorské poště v Nepomuku pokračuje „Nefestík" - alternativní festival hudby, divadla a filmu zaměřený na zajímavé objevy nezávislé kulturní scény. 5. ročník akce má za cíl upozornit na problematiku léčivých bylin a to zejména jedné z nich - konopí.

1. ročník festivalu „Kaasfest" odstartuje v 16 hodin v Kokořově na jižním Plzeňsku. Na pódiu hospody Na brodě se objeví kapely Zooya, High Gain, Future Sailors a The Blbs. Vstup je zdarma.

120. výročí svého založení o tomto slaví Sbor dobrovolných hasičů v Oboře na severním Plzeňsku. Po nástupu v 11 hodin ve sportovním areálu v Oboře projde slavnostní průvod obcí a v poledne odstartují hasičské soutěže a ukázky činnosti mladých hasičů. Od 20 hodin si můžete zatančit na zábavě se skupinou Brufen.

Také Šťáhlavice na Plzeňsku ovládnou hasiči. Proběhne tam hasičská soutěž a po ní bude od 18 hodin následovat rocková zábava pod širým nebem se skupinami Galileo a Sifon. Vstup je volný.

Luční školka Prusiny u Nebílov láká na „Oslavu letního slunovratu". Uskuteční se v sobotu 21. června od 14 hodin. Školka má zázemí v bývalé prusinské škole, v letošním školním roce ji navštěvovalo 22 dětí, které si za každého počasí užívaly krásné prostředí Prusin - louky, lesy, rybníky i polní cesty.

Spustit audio