Socha Hurvínka na náměstí přišla o hlavu, policisté případ intenzivně vyšetřují

13. září 2023 20:00, aktualizováno

Policie v Plzni prověřuje, za jakých okolností přišla socha Hurvínka na náměstí Republiky o hlavu. Bronzové sousoší Spjebla a Hurvínka od kanadsko-české sochařky Ley Vivot o víkendu někdo poškodil.

Hurvínek bez hlavy

„Policisté zjistili, že u sochy měla stát skupina mužů, měla být slyšet velká rána a dvacetikilová hlava Hurvínka se pak kutálela po zemi,“ říká o tom, co se v sobotu 9. září před půlnocí o dění na místě činu zjistilo, policejní mluvčí Dagmar Brožová. „Jeden z mužů měl pak nasadit hlavu zpět na tělo a následně všichni utekli.“ Policisté nyní budou rozplétat to, zda socha byla poškozena úmyslně, či k poškození došlo nevhodnou manipulací, případně jestli se jednalo o nešťastnou náhodu. Na případu intenzivně pracují.

Takhle se teď lidé u sousoší fotí

Hurvínek a Spejbl sedí na lavičce na okraji zahrádky bistra a dívají se na katedrálu, dominantu celého náměstí Republiky. Sousoší v životní velikosti sem před třemi lety umístil nadační fond Plzeň sobě. „Socha je vyrobena z bronzu, krk má více než pět centimetrů a na něm jsou silné bronzové výstupy, na nichž držela hlava s mechanismem. Aby ji člověk utrhl, na to by musel mít velkou fyzickou sílu. Možná došlo spíše k ukopnutí. Vkládám naději do kamerových záznamů. Myslím, že to, jakým způsobem jsme zde na náměstí chráněni, by mělo zajímat i ostatní Plzeňany,“ uvádí předseda nadačního fondu Roman Jurečko. Socha Hurvínka bude muset znovu do slévárny a na nějakou dobu zmizí ze svého stanoviště.

Hurvínek a Spejbl na náměstí Republiky v Plzni
autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio