Solatér připraví odborníky pro obnovitelné zdroje energie

31. květen 2006

V Karlovarském kraji začal projekt Solartér, jehož cílem je připravit odborníky zabývající se obnovitelnými zdroji energie. Projekt zajišťuje občanské sdružení KV-Bio z Dalovic u Karlových Varů a financovaný je ze státního rozpočtu v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a také z Evropského sociálního fondu. Náklady na projekt se pohybují kolem 5,5 milionu korun a doba jeho trvání bude pět let.

Cílem projektu je zvýšení adaptability zaměstnanců i firem na změny ekonomických a technologických podmínek v oblasti využití obnovitelných zdrojů energie. Účastníci vzdělávacích kurzů během 200 výukových hodin získají odbornou kvalifikaci na práci se solárními kolektory, kotli na biomasu, fotovoltaickými panely nebo tepelnými čerpadly. Organizátoři předpokládají, že účastníky kurzů projektu Solartér budou především kvalifikovaní řemeslníci topenáři, instalatéři či elektrotechnici .

Logo

Zájem o obnovitelné zdroje energie se bude stále zvyšovat i vzhledem k trvalému růstu všech primárních energií. Chybí ale dostatek odborníků, kteří by se zařízeními pro alternativní zdroje energie dokázali pracovat a mohli je nabízet lidem. První fází projektu je výběrové řízení na společnost, která zajistí výuku certifikovaných specialistů, která by měla začít v příštím roce.

Osvědčení o způsobilosti zabývat se obnovitelnými zdroji energie by mělo při kurzech získat kolem 500 lidí. A to především z Karlovarského kraje, ale i z části Plzeňského a Ústeckého kraje. Analýzy předcházející startu projektu ukazují, že by neměl být problém kurzy naplnit.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio